Трговиште – Здрави производи се лако и продају

Фото: Врањска плус

Много је разлога да се туризам у општини Трговиште у будућности сматра делатношћу са изразитим шансама за развој, како због великог броја природних туристичких ресурса, који су у смислу нетакнуте природе, све траженији, тако и због њиховог квалитета. За проучавање природе и шумских плодова и лековитог биља општина Трговиште има изузетне потенцијале, а Туристичка организација ће радити на њиховом развоју и примени. У том смислу дати су и предлози за конкретне активности у наредном периоду ради побољшања квалитета туристичких производа и укупне понуде. За све то је потребно уредити и инфраструктуру у циљу боље туристичке понуде.

Пољопривредно газинство „Јовановић“ у општини Трговиште препознатљиво је по производњи боровница.

-Примарни циљ је узгајање боровнице. Гајимо шљиве, шипурак и паприку коју даље прерађујемо у готове производе. Пољопривредно газдинство се налази на надморској висини од 960 метара, што значи да је изузетно високо и дувају јаки ветрови који нам помажу у борби против бактерија и штеточина. То је предео изузетних одлика који нема никаквих загађивача у околини, тако да су наши производи 100 одсто природни. У производњи не користимо никакву врсту адитива и наши производи су произведени на потпуно природан начин – рекла је Милица Јовановић власница пољопривредног газинства „Јовановић“.

Много је разлога да се туризам у општини Трговиште у будућности сматра делатношћу са изразитим шансама за развој, како због великог броја природних туристичких ресурса, који су у смислу нетакнуте природе, све траженији, тако и због њиховог квалитета.

Фото: Врањска плус

-Трговиште је неразвијена општина са нетакнутом природом. Велика је потражња за нашим производима управо зато што су 100 посто природни, а и пандемија корона вируса нас је окренула здравом начину живота и исхрани. Производимо и мармеладу од шипурака на традиционалан начин као и ајвар од сопствене паприке коју производимо на нашем газдинству – рекла је Милица Јовановић власница пољопривредног газинства „Јовановић“.

Велику подршку газдинство „Јовановић“ има и од локалне самоуправе.

-Локална самоуправа нам је помогла у томе да целокупни засад боровница покријемо против градном мрежом и давањем разних субвенција – истакла је Јовановићева.

Једна од важних привредних грана која је претрпела велику штету због пандемије вируса корона у целом свету, па и овде на југу Србије је туризам.У наредном периоду значајне активности ће бити усмерене на опоравак ове привредне гране, а тамо где постоје потенцијали и на понуду нових туристичких производа.

-Пандемија корона вируса се на нас одразила повољно јер су људи схватили да здрави производи могу да допринесу и здравом животу .

План газинства Јовановић је да направе расхладну комору која ће омогућити  да приликом бербе складиште воће.

Пројекат „На стазама здравља“  подржан је средствима из буџета општине Тговиште на конкурсу за суфинансирање пројеката у области јавног информисања за 2022. годину

 

Подели: