Да пребројимо птице на нашој тераси. Наградна акција “Kо то тамо кљуца?”

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије организује “Птице моје хранилице”, наградну акцију у зимском пребројавању птица које живе у човековој непосредној близини и срдачно вас позива да се пријавите и освојите награду, вредну и за вас и за птице. Kако наговештава слоган овогодишњег пребројавања – “Kо то тамо кљуца?” – све што је потребно да урадите јесте да у периоду од 27. до 29. јануара препознате и пребројите птице на вашем балкону, у башти или оближњем парку а затим резултате бројања проследите Друштву за заштиту и проучавање птица Србије.

“Претходних година “Птице моје хранилице” смо организовали као такмичење у зимској прихрани птица, али како је ове године зима веома блага и на хранилицама има мање птица него раније, одлучили смо да изменимо концепт такмичења. Пре свега желимо да мотивишемо људе да мало успоре, осврну се и открију природу која нас окружује, а за коју ни не слутимо колико је богата и занимљива. Није важно колико птица препознате и избројите, свака птица се рачуна и свако има једнаке шансе да освоји награду” каже Наташа Јанчић, координаторка ове акције.

Да бисте учествовали у наградној акцији потребно је да живите на територији Републике Србије. Пожељно је, али није и обавезно да имате хранилицу за птице. Kада одаберете локацију, посматрајте птице само сат времена у периоду од 27. до 29. јануара и пошаљите нам резултате: колико сте јединки које врсте птица видели. Сви учесници ће имати прилику да освоје награду, без обзира на број виђених врста. Јавно наградно извлачење срећног добитника или добитнице биће 8. фебруара, у 12 часова на друштвеним мрежама Друштва за заштиту и проучавање птица, а награда је дрвена баштенска хранилица за птице и џак сунцокрета!

Уколико желите да учествујете у овом такмичењу, неопходно је да се пријавите најкасније до 25. јануара путем  sledećeg formulara.

Након пријаве, добићете детаљне инструкције за учешће и бесплатан ПДФ водич са саветима како да направите и одржавате хранилицу и како да препознате птице у вашем окружењу. Поред тога, за сигурнију и лакшу идентификацију птица можете користити апликацију “Птице на длану” коју бесплатно можете преузети на Андроид и иОС мобилним уређајима.

Све додатне информације можете добити слањем упита на имејл oko@pticesrbije.rs или позивом на број телефона 011/400-25-61.

Извор: Друштво за заштиту и проучавање птица Србије

Подели: