Пихтије или „питије“ – ко може одолети српском свињском пудингу?

У зимском периоду трпезе породичних домова или ресторана красе добро познати специјалитет у врањском крају – пихтије. Многи их припремају уочи Богојављења, а свако има неки свој тајни рецепт. Праве се тако што се готово читавог дана на тихој ватри кувају сушено свињско месо и кости, али многи воле да поред тога додају и свињске ноге, коленице, уши и репове, како би чувени врањски „свињски пудинг“ био укуснији. У једном од врањских ресторана ово јело припрема се са пуно пажње.

За добре пихтије потребано је ставити и мало белог лука.

Овај специјалитет главно је предјело у ресторану.

И на самом крају следи оно најлепше, спремне и укусне врањске „желе од меса“ посољене алевом париком, уз чашицу грејане ракије – ко им може одолети ?

Подели: