Свечано отворена традиционална и културно-просветна манифестација ,,Светосавска недеља“

Традиционална, духовна и културно-просветна манифестација ,,Светосавска недеља“, која се у Врању одржава већ 33 године почела је вечерас. Манифестација у част првог српског просветитеља и архиeпископа Светог Саве свечано је отворена у Галерији Народног музеја изложбом фотографија „Ранохришћанске гробнице Ниша“ Зорана Радосављевића.

Манифестацију која се организује са циљем промовисања лика и дела првог српског просветитеља и архиепископа и која ће трајати до 27. јануара, отворио је градоначелник др Слободан Миленковић истакавши да обележавањем „Светосавске недеље“ подсећамо нове нараштаје да је наш једини прави пут – пут светосавља.

– И у годинама које долазе достојно ћемо прослављати Светог Саву и својим потомцима оставићемо у аманет да наставе нашим стопама и никад не забораве ко смо и одакле потичемо – нагласио је градоначелник Миленковић.

Присутнима се обратио и Епископ врањски господин Пахомије, који је одржао пригодну беседу.

У културно уметничком делу програма учествовао је хор Музичке школе „Стеван Мокрањац“. Отварању манифестације присуствовали су представници локалног руководства, представници Војске Србије, просветни радници и бројни грађани.

У оквиру „Светосавске недеље“ у Позоришту „Бора Станковић сутра ће од 17 и 20 часова бити приказан документарни филм „Ластавице Христове“. Улаз је бесплатан.

Подели: