Данило Стаменковић ученик ОШ „Бранко Радичевић“ добитник републичке награде „Свети Сава“

Ученик осмог разреда Основне школе „Бранко Радичевић“ Данило Стаменковић добитник је награде „Свети Сава“ у категорији ученика основних школа на републичком нивоу. Светосавске награде данас је уручио министар просвете Бранко Ружић у Прес сали Владе Србије. Данило је награђен за свестраност и освојене награде из области природних и друштвених наука, уметности и спорта.

Данило Стаменковић, ученик осмог разреда ОШ „Бранко Радичевић“ из Врања је изузетно свестран ђак, који је, од почетка школовања до данашњег дана, добио преко 50 награда из различитих области – математике, физике, технике и технологије, на литерарним конкурсима из српског језика и књижевности, ликовне културе, познавања саобраћаја, у свим категоријама такмичења, почев од школских, општинских, окружних, републичких такмичења па до међународних литерарних конкурса.

Један је од најуспешнијих ученика од оснивања ове школе до данас. У 2022. години на Светосавској академији, одржаној на Савиндан 27. јануара добио највише признање града Врања, награду „Свети Сава“ у категорији најбољи ученик основне школе у 2021. години. Након тога, на почетку ове године добио је и Похвалу за песму „Врање – сведочанства прошлости, путокази будућности“, на конкурсу који је расписао Град Врање и Kултурно образовни центар Врање поводом 31. јануара Дана града.

На такмичењу из физике, након освојеног првог места на школском такмичењу, освојио је и 1. место на Општинском такмичењу. У току 2021. године освојио је 20 награда (од којих су 4 само са школских такмичења), што је изузетан број у једној календарској години, док је и ове године освојио врло значајне награде, прво место на Републичком такмичењу из Технике и технологије са максималним бројем бодова,  прва места на Окружним такмичењима, из хемије и физике, и треће место на Окружном такмичењу из српског језика и књижевности. Такође има још 30 награда и освојених места на такмичењима из претходних година.

И ова школска година је успешна за Данила. На литерарном конкурсу Дечјег културног центра Београд под називом „Србија, доживи“ освојио је прво место за истоимену песму. Овај конкурс био је у оквиру манифестације ,,Дани традиције“ која се одржава на Дан српског јединства, слободе и националне заставе 15. септембра под покровитељством председника Републике Србије Александра Вучића у Београду.

Данило воли да пише и да се бави спортом. Тренирао је тенис три године а своје слободно време проводи са другарима.

Подели: