Марширало се стазама ослободилаца Врања из 1878. године

У оквиру обележавања Дана града одржан је традиционални марш до Осатице „Стазама ослободилаца Врања из 1878. године“. Ове године учешће су узели представници локалне самоуправе, борачких удружења, планинари и заинтересовани грађани.

Крај спомен обележја страдалима у борби за ослобођење од Османлија, Споменика погинулим српским ратницима у Осатици, одата је пошта прецима коју су се храбро супроставили ропству, минутом ћутања, служењем помена за покој душа страдалих и полагањем венаца и цвећа.

Венце и цвеће положиле су делегације града Врања, војске, СУБНОР-а, Удужења потомака ратника ослободилачких ратова, Ветерани града Врања, представници ратника са Паштрика и чланови Планинарског клуба „Железничар 2006“.

Обраћајући се присутнима, председник Скупштине града Дејан Тричковић подсетио на историјске чињенице и истакао да је ово прилика да одамо почаст нашим прецима за ослобођење Врања од вишевековног турског ропства. -Пресудна битка за ослобођење Врања одиграла се 31. јануара у  којој је учествовало око 22.000 војника, а завршила се српском победом и заплењивањем бројне османске опреме. После 422 године, 7 месеци и 17 дана робовања под турским јармом –Врање је ослобођено. Српска војска ушла је у варош 31. јануара на дан Светог Атанасија Великог, а врањанци су срдачно дочекали своје ослободиоце. У борбама за ослобођење Врања погинуло је 125 војника, подофоцира и официра, док их је  рањено 229. Од болести и рањавања умрло је 114 ратника. Погинули српски ратници сахрањивани су на више места, а највећи број војника сахрањен је у Моштаници, у махали Осатица, овде на Војничком гробљу. Зато се данас са посебним поштовањем сећамо великих жртава храбрих српских ратника који су своје животе дали за слободу. Нека овај споменик на Војничком гробљу у Осатици подсећа данашње и будуће генерације на нашe претке који су погинули у леденом јануару 1878. за ослобођење Врања и околине – рекао је председник Скупштине града Тричковић.

У Осатици је сахрањен велики број војника који су своје животе дали у борбама за ослобођење Врања од Турака. Како нам је речено из СУБНОР-а, на парцели испод спомен обележја сахрањено је 128 страдалих српских војника.

 

 

Подели: