Изложба „Тридeсет година легата Зорана Стошића Врањског“

У Галерији Народног музеја вечерас је отворена изложба слика „Тридeсет година легата Зорана Стошића Врањског“. Изложена су 74 дела из свих фаза стваралаштва овог уметника које су обележили космички мотиви.

Чувени сликар је сваке године своја уметничка дела даривао свом родном Врању у коме је живео дуги низ година, тако да легати Врањског од 1992. године постоје у Народном музеју у Врању и Градском музеју у Сомбору.

Ову изложбу која је приређена њему у част отворила је заменица градоначелника Зорица Јовић  која је истакла да се поносимо ликом и делом овог сликара који је током шест деценија стварања, сваке године по десет слика остављао завичајном граду.

-Легати су одувек сматрани чином доброчинства, и да неретко су били и незаобилазни темељ културе једне државе, те да је Врањски очигледно имао веома развијену свест о значају и важности легата.  Дародавци попут Врањског веома су значајни за наш град, регион и несумњиво, у овом случају, за Збирку савремене уметности Народног музеја, који представља важан сегмент у очувању нашег културног наслеђа. У књизи  Дванаест тестамената граду Врању, Зоран је написао ,,Космос је моја трајна, а Врање духовна инспирација. Врање је моје сликарско обраћање и враћање. Сваку уметност прожима уметниково страствено припадање завичају“. И заиста је тако. За нашег сликара Врање је било више од места где се родио. То потврђује и чињеница да је за своје друго презиме узео име града у ком се родио, као и да му је још за живота поклонио највредније што је створио – своје слике. Дела, која никога не остављају равнодушним. Дела на којима се читају уметникове најдубље мисли и највећа усхићења – истакла је заменица Јовић. Она је додала да je наша обавеза и дужност да и убудуће брижљиво чувамо поверен нам легат, али и успомену на великог Зорана Стошића Врањског. Јер осим материјалне његов легат има и непроцењиву културну вредност, с обзиром на то да представља целину живота, рада и интересовања свог творца, који се сврстава у ред најплодоноснијих сликара  нашег времена.

Зоран Стошић Врањски био је познат поклоницима уметности највише по свом главном тематском опредељењу – космосу, оном на небу, као и космосу у човеку. Његово стваралаштво обухвата уљано сликарство, цртеж, акварел, пастел и колаж.

Од самог оснивања Легата граду Врању, непосредно и блиско са Врањским је сарађивала кустошкиња Галерије Народног музеја, историчарка уметности Мирјана Јовановић, која брижљиво и посвећено брине о овој збирци. И за ову прилику Мирјана Јовановић приредила је каталог, у коме између осталог стоји: ,,Аутентичан и доследан сликар, био је трагач и истраживач од почетка до краја свог живота. Створио је једно аутентично и оригинално сликарство у чијим делима форме се расплињавају и нестају у једном, да би се већ у другом тренутку опет појвиле у облику мноштва знакова, сенки, загаситог колорита. После Врањског и његовог космоса другачије нам изгледа мрак и непрегледност небеског простора. Верујемо да се својим земаљским одласком винуо у небо међу звездама остављајући неизбрисив траг у ванременском пространству у облику својих слика, које ће заувек остати међу нама, у његовом родном Граду“.

Директорка Народног музеја Маја Алексић је истакла да је реч о богатој збирци која броји 597 уметничких делa, 259 уља на лесониту, 280 цртежа у техникама туш, оловка, угљен, 18 уља на платну и 40 колажа, које је сваке године легирао граду Врању, односно Музеју.

-И како је Врањски умео да каже: Мислим да слика не може да се заврши, она никад није готова, завршила бих речима да ни последње дело Зорана Стошића Врањског приспело у легат Врањског музеја није крај развоја, истраживања и публиковања уметниковог дела и легата. Остаје као инспирација за велике уметничке домете нових генерација“, нагласила је Алексићева.

О лику и делу Врањског, а пре свега о њему као човеку, говорила је његова блиска рођака Лидија Ружић Томић, док је њена сестра Сузана Басић прочитала једну од његових посвета, написану врањским говором.

Нумерама на виолини и флаути вече су употпуниле Сташа Милошевић и Сара Станковић, ученице Музичке школе ,,Стеван Мокрањац“.

Зоран Стошић Врањски рођен је у Врању 1936. године, а студије завршио је у Београду на сликарском одсеку Више педагошке школе 1961. године. Прву самосталну изложбу имао је у Врању 1955. године, а током каријере је самостално излагао око 140 пута. Излагао је у свим најважнијим градовима, павиљонима и галеријама у земљи и региону, а колективних наступа има преко 600.

Много пута је награђиван за свој уметнички рад, а на домаћој и међународној ликовној сцени је био присутан више од шест деценија. О њему има преко 600 објављених библиографских јединица у земљи и иностранству.

Био је члан Удружења ликовних уметника Србије и Војводине од 1967. године, Удружења књижевника Србије и Друштва књижевника Војводине. Био је редован члан Матице Српске.

Зоран Стошић Врањски преминуо је у Сомбору, у 87. години живота 21. децембра 2022. године.

Изложба слика „Тридeсет година легата Зорана Стошића Врањског“ приређена је поводом Дана града и биће творена до краја фебруара.

Подели: