365 дана без дувана. Могуће је јер сваки дан без цигарета добар дан

Национални дан без дувана обележава се 31. јануара под слоганом „365 дана без дувана“. Ове године, поред указивања на штетне ефекте дувана и дуванских производа и изложености дуванском диму, посебно се наглашава значај престанка пушења рекла је за РТС др Ана Јовићевић, епидемиолог онколог са Института за онкологију и радиологију Србије.

Пушење угрожава пре свега плућа. Рак плућа је један од најчешћих у Србији и сваке године оболи око 6.000 људи, а скоро исти број и умре. Најбољи показатељ утицаја употребе дувана и пушења је да сваки други пушач умре од болести изазване пушењем, од чега половина њих у средњим годинама.

Пушење је доказано један од најзначајнијих појединачних фактора ризика који утиче на превремено оболевање, али и умирање, како у свету тако и код нас. Научно су чврсто утемељени докази да је пушење један од главних узрочника кардиоваскуларних и обољења респираторног система, почев од обичних прехлада, преко грипа, све до упала плућа изазваних инфективним узрочницима, док је директна веза између пушења и преко 20 типова и подтипова малигних обољења такође научно доказана.

И поред Оквирне конвенције о контроли дувана, коју је током скоро две деценије од доношења, потписало преко 160 земаља, на свету и даље пуши скоро сваки четврти одрасли становник, односно око 1,3 милијарде људи. Оно што је притом важно нагласити јесте да скоро 80% пушача живи у земљама са ниским и средњим приходима. Поражавајућ је и податак да 8 милиона људи широм света сваке године превремено умре услед употребе дувана, а чак око 1,2 милиона само од последица изложености дуванском диму.

У Србији, најмање 15.000 људи сваке године превремено умре због штетних ефеката ове навике.

 

Извор: РТС, www.zdravlje.org.rs

Подели: