Сунчици Денић професорки и књижевници из Врања награда „Ђорђе Лекић“ за изузетан просветно-педагошки допринос на простору Косова и Метохије

Овогодишња награда „Ђорђе Лекић“ која се традиционално додељује  на Светосавској академији у Грачаници, припала је Сунчици Денић.

У Дому културе у Грачаници 26. јануара одржана је Светосавска академија на којој је, поред пригодног културно-уметничког програма одржана беседа и додељена награда Сунчици Денић, професору и књижевници из Врања.

Обраћајући се аудиторијуму са „Драги мој косовскометохијски роде“, Сунчица Денић је у својој беседи, између осталог, казала да је захвална што су је препознали „као доследног члана велике светосавске породице, у којој смо сви ових дана окупљени. (…) Окупља нас Свети Сава својим Великим именом и Законом не само око дана када њега славимо, већ непрестано и свуда, где год смо у заједници, састављени око великих и малих задатака, око очување Божје суштине, очување човека и породице, очување светиња, очување народа и државе!

-Почаствована сам што сматрате да се уписујем у настављаче светосавског духа, уверена да смо ми данас у Грачаници, иако на крајњем југу наше земље, у сами њен центар.

У оквиру Светосавске академије у Грачаници, Културно-просветна заједница Косова и Метохије Сунчици Денић доделила је признање плакету „Ђорђе Лекић“, за изузетан просветно-педагошки допринос на простору Косова и Метохије.

Примајући ово значајно признање, проф. др Сунчица Денић се обратила речима:

„Цео свој радни век провела сам учећи и поучавајући друге. Најпре у школама по Косову и Метохији, а потом преко 30 година на Учитељском, сада Педагошком факултету у Врању, Универзитета у Нишу. Та врста јавног показивања пред онима који желе или не да виде и чују то о чему је реч, потом до прихватања  наученог и примењивања у својим пословима и животима, најтежи је задатак. И најлепши, ако иза тога са достојанством носимо потврду о битности и успешности наставничког посла.

(…) Један од оних који је то носио, али и преносио својим радом, преко својих драгоцених књига, несумњиво је проф. др Ђорђе Лекић. Он је као методичар и као методолог постављао тезе, тражећи најбољи исход за оне који ће се бавити педагошким радом. Ђорђе Лекић је као наставник, научни радник, публициста, дидактичар и истраживач,  поставио је значајне смернице за многе педагошке дисциплине, од музике, ликовног и говорног умећа преко језика и математике; до свега онога што се, нарочито, тиче разредне наставе. Потом сам ја деценијама препоручивала својим студентима и колегама његову Методику разредне наставе која је, као и остале његове књиге, на учитељским и педагошким факултетима примарна литература.“

Извор: Педагошки факултет Врање

Подели: