У славу и част предака који су дали своје животе за слободу. Ми наше хероје памтимо поручио градоначелник др Миленковић

Поводом 31. јануара Дана града и 145. годишњице ослобођења Врања од Турака, одата је почаст погинулим ослободиоцима испред Споменика ослободиоцима Врања од Турака 1878. године „Чика Мита“. Обележавање је почело интонирањем химне „Боже правде“ у извођењу Градског мешовитог хора. За упокојење душа хероја, епископ врањски господин Пахомије са свештенством служио је помен.

Градоначелник Врања др Слободан Миленковић подсетио је на историјске чињенице из 1878. године и ослобођење од Турака.

-Док стојимо крај Споменика „Чика Мити“, једног од симбола града, замишљамо нестварне слике борби за ослобођење Врања, пре тачно 145 година. „Чика Мита“, сведочи и о решености једног народа, да се опет врати у окриље српске државе, где је историјски и припадао. Жртве наших предака нас подсећају и опомињу, да се одбрана слободе, по правилу плаћа крвљу. Темељи наше слободе јачи су него икад. Међутим, у осетљивом историјском тренутку у коме се налазимо, искуство нас учи да је потребно довољно државничке мудрости да сачувамо фундамент нашег идентитета. Културног, историјског, националног. Како је говорио и наш велики писац Иво Андрић: “Само неуки, неразумни људи могу да сматрају и да је прошлост мртва и непролазним зидом заувек одвојена од садашњице. Истина је, напротив, да је све оно што је човек мислио и осећао и радио нераскидиво уткао у оно што ми данас мислимо, осећамо и радимо. Драги пријатељи, поштујући дела наших храбрих предака, на тај начин трасирамо пут нашим потомцима. Да се сећају и памте. Како је рекао познати јапански писац, “Наша стварност је бескрајна борба између онога што се десило и онога шта желимо да запамтимо”. Зато ми наше хероје … памтимо“ – истакао jе у свом говору градоначелник др Слободан Миленковић.

Краj споменика ослободиоцима Врања, венце и цвеће положили су градоначелник Врања др Слободан Миленковић са сарадницима, командант Четврте бригаде Копнене воjске бригадни генерал Новица Петровић са сарадницима, народни посланик Драган Николић, начелник Пчињског округа Срећко Пеjковић, заменик председника градске општине Врањска Бања Марко Николић, заменик начелника Полициjске управе Ненад Марковић са сарадницима, представници БИА, делегације градоваВелење, Требиње, источно Ново Сарајево, Крагујевац, као и представници СУБНОР Србиjе, Удружења потомака ратника ослободилачких ратова до 1918. и делегациjа средњошколаца  Врања.

У пригодном програму учествовали су Мешовити градски хор уз пратњу оркестра Музичке школе ,,Стеван Мокрањац“ и глумац врањског театра Марко Петричевић.

Подели: