Спасимо птицу са националног грба – „За наше крсташе!“

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије покреће велику кампању за прикупљање новчаних средстава која ће бити искоришћена за даљи рад на опстанку орла крсташа, импозантне птице грабљивице која се налази на нашим националним обележјима, али је већ годинама уназад на ивици опстанка.
Од 2016. године, када је у Србији преостао само један гнездећи пар орлова крсташа, Друштво за заштиту и проучавање птица Србија је заједно са партнерским организацијама, бројним волонтерима, сарадницима и активистима улагало напоре да се ова врста опорави. Недавно је завршен шестогодишњи PannonEagle LIFE пројекат у оквиру којег је у нашој земљи по први пут организовано даноноћно чување једног птичјег пара, постављане су металне платформе за гнежђење крсташа, кошени зарасли пашњаци и формирана хранилишта. Уложени напори су дали резултате па сада, на почетку 2023. имамо пет гнездећих парова орлова крсташа!
Број је охрабрујући, али и даље страховито мали: знајући бројне опасности које угрожавају опстанак крсташа они би и даље у једном дану могли да нестану са територије Србије. Kако би прикупили средства неопходна за даљи рад на заштити, Друштво за заштиту и проучавање птица Србије покренуло је велику кампању.
-Kрсташима је помоћ неопходна. У то смо се уверили још 2016. када се у летњој олуји срушило стабло на којем је било гнездо и затрпало крсташе заједно са младунцима. Птице су преживеле само захваљујући брзој интервенцији волонтера који су их спасили и поставили у вештачко гнездо. Да тада није било чувара, вероватно би сви страдали и ту би била готова прича о крсташу у Србији – каже Урош Стојиљковић, координатор кампање из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.
Kрсташу прете убијање, тровање и нестанак станишта погодног за гнежђење и исхрану. Врло су осетљиви на узнемиравање у периоду гнежђења и одгоја младих од марта до августа месеца. Новчана средства су неопходна управо зато да би у том периоду били штићени.

Неопходна је новчана помоћ која ће бити искоришћена за обилазак гнезда у Војводини у периоду од шест месеци, у тешким теренским условима, те је неопходно обезбедити гориво, храну и смештај за чуваре крсташа. Kако би био осигуран опстанак младих који напуштају родитељско гнездо, потребна су и два уређаја за сателитско праћење уз помоћ којих ће чувари моћи моментално да реагују уколико птице западну у опасност.
Сви који желе да донирају новац, из Србије или иностранства, могу то учини путем сајта donacije.rs или директном уплатом на рачун Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, а одређен број донатора очекују и лепи поклони у знак захвалности. Све неопходне информације налазе се OVDE
-Орлови крсташи су дубоко укорењени у нашу традицију и културу, налазе се и на грбу наше државе, те је њихов опстанак питање и од националне, историјске и културне важности. Не би било добро да он постоји једино на том грбу као симбол. Зато, хајде да помогнемо крсташу и да у будућности не тражимо одговорне за његов нестанак, већ заслужне за његов опстанак – закључује Стојиљковић.

Извор: Друштво за заштиту и проучавање птица Србија 

Аутор фотографије Szilarda Morvaia

Подели: