63. падобранска бригада “ореол славне, јуначке и одликоване бригаде”

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић обишао је 63. падобранску бригаду на војном аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић“ у Нишу.

Командант јединице бригадни генерал Ненад Зонић информисао је министра Вучевића о задацима који 63. падобранску бригаду очекују у наредном периоду и о обуци војника на добровољном служењу војног рока у тој бригади. Обиласку су присуствовали начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Мирољуб Чупић и командант 98. ваздухопловне бригаде РВ и ПВО пуковник Драган Мрдак.

Министар одбране изразио је уверење да је Војска Србије снажна, обучена и способна да брани све њене грађане и нашу државу. Како је нагласио, уверио се у то да 63. падобранска бригада, која следеће године пуни осам деценија постојања, с правом носи “ореол славне, јуначке и одликоване бригаде”.

– Данас смо разговарали и о проблемима, односно изазовима и свему потребном како би јединица и даље изводила најбољу обуку, како би тренажни процеси били још успешнији, како би имали боље припремљене припаднике ове бригаде. И много тога нас очекује да радимо, нећемо све моћи одмах, али свакако нешто можемо да покренемо, поручио је министар одбране.

Он је истакао да ће 63. падобранска, уз 72. бригаду за специјалне операције, бити носилац развојног пројекта за који је председник Републике дао наредбу – 5.000 припадника јединица за специјалне операције и да је неопходно да 63. падобранска бригада прошири инфраструктурне капацитете и опрему за пријем нових припадника.

– Поносан сам на њих и на све припаднике Војске Србије. У овом месецу ће примити веће плате за 25 одсто, а верујем да када будемо завршили пројекат 5.000 припадника јединица за специјалне операције, то ће бити далеко, далеко веће плате, поручио је министар Вучевић и честитао свим припадницима 63. падобранске бригаде на свему што су радили претходних година.

Министар одбране присуствовао је обуци припадника професионалног састава 63. падобранске бригаде и војника на добровољном служењу војног рока у тој јединици током које су приказани паковање падобрана, припрема за скок и класични и специјални падобрански десант, затим напад на запоседнути објекат, као и обука у борењу и верању.

Током посете, министар одбране обишао је Спомен собу 63. падобранске бригаде и уписао се у Спомен књигу, истакавши да посебну пошту одајемо свим херојима који су дали своје животе за нашу отаџбину Србију.

Извор: Министраство одбране РС

Подели: