Свечано обележен Дан државности у Врању

Дан државности Републике Србије, 15. фебруар, свечано је обележен у Врању крај барељефа вожду Ђорђу Петровићу Карађорђу на градском шеталишту. Дан државности обележава се у спомен на два историјска догађаја: 1804. године подигнут је Први српски устанак у Орашцу, док је 1835. године донешен Први устав – Сретењски устав, назван по данашњем верском празнику Сретење Господње.

Полагањем венаца и цвећа крај барељефа вожду Ђорђу Петровићу Карађорђу, одата је почаст прецима који су храбро кренули у борбу против османске власти и ослобођење српског народа.

Поводом обележавања овог значајног празника присутнима се обратио председник Скупштине града Врања, Дејан Тричковић.

– Ово је прилика да се са поносом подсетимо храбрости и мудрости наших предака, њиховог јунаштва, пркоса и поноса у борби за најсветије вредности, за слободу, за своју државу. Зато сада када се спајају прошлост и будућност, кроз садашњост, даје нам се могућност да постанемо бољи, смелији, слободнији на понос прецима, а у аманет потомцима. На нама је да будемо доследни, одговорни и истрајни у напорима да нашу локалну заједницу и државу уопште, унапређујемо, константно развијамо и доприносимо општем тренду раста у свим сферама живота – истакао је Тричковић.

Венце и цвеће положили су: градоначелник Врања др Слободан Миленковић, са сарадницима, заменик команданта 4. бригаде, пуковник ВС Синиша Николић са сарадницима, начелник Пчињског округа Срећко Пејковић, председник Градске општине Врањска Бања Драган Сентић, начелник ПУ Врање Саша Недељковић са сарадницима, начелник центра БИА Врање Милош Ристић са сарадницима, као и представници удружења грађана, борачких организација и ученика.

У културно – уметничком програму  учествовалe су ученице Гимназије „Бора Станковић“ Анастасија Јовић и ОШ “1. мај” из Вртогоша, Ивона Станковић и Кристина Стошић.

Дан државности у Србији није био обележаван од 1918. па све до 2002. године, када је традиција обележавања oвог значајног празника обновљена. Овај датум сматра се најбитнијим датумом у политичком, културном и историјском календару Србије.

Подели: