Свечано у Трговишту – обележена 79. годишњица формирања 8. српске ударне бригаде

У општини Трговиште свечано je обележena 79. годишњица формирања 8. српске ударне бригаде у Другом светском рату. Најпре је организован пријем за представнике СУБНОР-а, затим је уследило одавање поште крај спомен чесме код Дома здравља. У наставку обележавања приређена je Свечана академија у Дому културе.

-Светозар Вукмановић – Темпо, као делегат врховног штаба, формирао је бригаду са око 600 бораца са подручја Пчиње и јужног краја. Борбени пут 8. српске ударне бригаде се мери у стотинама километара, на коме су безусловно вођене борбе, оставњани животи, све до крвавог пробоја Сремског фронта. Колико је ова бригада оставила велики траг у нашој историји, говори нам и чињеница да је 1953. године одликована Орденом братства и јединства са златним венцем – чуло се на скупу крај спомен чесме.

Присутнима се обратио члан републичког одбора СУБНОР-а Србије и председник Скупштине СУБНОРА-а града Врања Стојан Младеновић.

Пошта је одата полагањем венаца и цвећа крај спомен чесме. Венце и веће положиле су делегације: Владе Републике Србије, општине Трговиште и Министарства одбране и Војске Републике Србије. Пошту су одали и представници МУП-а Трговиште, СУБНОР-а Врање,  СУБНОР-а Трговише, СУБНОР-а месне заједнице Батровци, представници Уједињене српске заједнице Куманово и делегација Криве Паланке.

У наставку је одржана Свечана акадмија којој су присуствовалиприсуствовали министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић и државни секретари у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Драган Стевановић.

Фото: ТВ Врањска плус

 

 

 

 

Подели: