Отворена манифестација „Борини књижевни дани“

У камерној сали Позоришта „Бора Станковић’’ у Врању отворена је манифестација „Борини књижевни дани“ и трајаће до 24. марта. Манифестацију која се организује четврти пут у славу нашег прослављеног писца отворио је градоначелник Врања, др Слободан Миленковић.

– Бора Станковић, иако на почетку своје каријере оспораван због употребе локализама и изворног говора Врањанаца, оставио је књижевни опус којим је прославио свој родни град и своје суграђане. Мајсторски, као нико пре њега, наш Бора је сликао не само пределе, догађаје, људе и карактере, већ и њихову душу јужњачку. Као нико пре њега знао је да опише емоцију својих Врањанаца, њихове страсти, чежње, љубави, радости и туге. Посебно веродостојно описивао је положај жене у патријархалном Врању, њихове неостварене снове, љубави, наjфиниjе трептаjе нежне и меке женске душе. А посебно је умео богатсвом свог језика на белини папира да опише шта је дерт, севдах и мера – истакао је градоначелник и додао да су „Борини књижевни дани“ посвећени Борисаву Станковићу, али и да је идеја да се овом манифестацијом, осим што чувамо успомену на нашег писца и његово стваралаштво, промовишу пре свега култура читања и стварања, али и савремени писци.

Присутнима се обратио и директор врањске библиотеке, Зоран Најдић.

– Сматрамо да је неопходно да млади заволе књигу и трагају за правим садржајем и да је управо култура читања темељ сваког образовања. Библиотеке су основа културе сваког друштва, а однос према библиотекама је мера нашег односа према сопственој култури – нагласио је Најдић.

Гост прве вечери „Бориних књижевних дана’’ био је Мухарем Баздуљ, који је врањској публици говорио о утицају Боре Станковића на стваралаштво Иве Андрића.

Отварању манифестације присуствовали су представници локалног руководства, директори јавних и образовних установа, као и многобројна публика.

Другог дана манифестације биће организована промоција новог романа Владимира Кецмановића ,,Кад ђаволи полете“. Осим аутора, о роману ће говорити теоретичар књижевности и књижевни критичар др Игор Перишић.  Организатор „Бориних књижевних дана“ jе Jавна библиотека, а покровитељ Град Врање.

 

Подели: