Врање памти – обележена 24. годишњица од НАТО агресије

Комеморативним скупом крај споменика погинулима у ратним сукобима од 1990. године и током НАТО агресиjе, обележена је 24. годишњица бомбардовања на Савезну Републику Југославију. Ваздушни напади НАТО алиjансе почели су 24. марта 1999. године. Бомбардовање jе траjало 78 дана и однело између 1.200 и 2.500 људских живота. Током агресиjе места на териториjи Пчињског округа бомбардована су 48 дана, при чему jе ракетирано 78 циљева са 1.119 проjектила од коjих су страдала 62 лица, рањено jе 207 људи и оштећено jе 4.500 стамбених обjеката.

Звуцима сирене за ваздушну опасност, црквеним звонима и интонирањем химне почело је обележавање 24. годишњице бомбардовања Савезне Репубулике Југославије. Агресија на нашу земљу трајала је 78 дана и однела између 1.200 и 2.500 људских живота.  Минутом ћутања одата је пошта погинулима. Парастост за покој душа упокојених служио је игуман манастира Преподобног Прохора Пчињског Методије Марковић са свештенством епархије врањске.

Присутнима се обратио градоначелник Врања др Слободан Миленковић који је истакао да се и данас питамo шта је урадио српски народ да изазове бес најмоћнијих светских сила. Миленковић је подсетио да Србија никада није водила освајачке ратове већ увек ослободилачке и одбрамбене. Србије је увек била за мир, поручио је он.

Венце и цвеће на споменик погинулима у ратним сукобима од 1990. године и током НАТО агресиjе положиле су делегациjе града Врања, Воjске Србиjе, начелник Пчињског управног округа, Градске општине Врањска Бања, Полициjске управе, Центра БИА у Врању, чланови породица погинулих, представници борачких удружења и школа. У програму су наступили хор Музичке школе „Стеван Мокрањац“ и ученица Гимназије Леонора Ристић.

Подели: