Пријем за сталну координаторку система Уједињених нација

Градоначелник Врања др Слободан Миленковић и заменица градоначелника Зорица Јовић, приредили су пријем за сталну координаторку система Уједињених нација Francoise Jacob и шефа представништва UNHCR за Србију Soufiane Adjali-а са сарадницима. Градоначелник др Слободан Миленковић пожелео је гостима срдачну добродошлицу  и представио  реализоване пројекте са УН у различитим областима на територији Града Врања, као и планиране активности у наредном периоду.

-Сарадња са Уједињеним нацијама је изузетна и захваљујући томе спроведени су бројни пројекти који су за резултат имали изградњу инфраструктуре, израду планске и техничке документације, Стратегије развоја од 2006 до 2010. године, континуирано унапређење рада локалне администрације и пружање помоћи угроженим категоријама становништва. Посебно сам поносан на чланство Града Врања у UNESCO мрежи креативних градова  у области музике од 2019. године. Такође, реализовано је преко 80 различитих пројеката  које је спроводио UNOPS , а неки од најзначајних су: изградња и опремање Хируршког блока, реконструкцијa болнице, изградња инфраструктуре у Слободној зони, израда Географског информационог система, планова детаљне регулације, техничке документације, изградњa обилазнице, инфраструктуре у сеоским подручјима – рекао је градоначелник.

Такође, додао је да преко UNHCR-a, Град Врање уз подршку партнера брине о 74 лица, која се налазе у Колективном центру за азил  Врање, да  деца избеглих похађају школе, као и да локална самоуправа чини све да омогући њихову инклузију. – Планом развоја Града Врања од  2021. до 2030. године дефинисани су стратешки правци развоја, који у први план стављају боље услове за живот и рад у локалној заједници у једном безбедном и толерантном окружењу, које пре свега афирмише различитости и мирољубиву коегзистенцију, имајући у виду да је Врање центар Пчињског управног округа  – нагласио је градоначелник. Стална координаторка система Уједињених нација Francoise Jacob изразила је задовољство због боравка у Врању и интересовала се за положај избеглих лица,  наглашавајући да  Србија може да буде модел за друге земље према начину бриге и њиховом збрињавају. – Веома је важно да разговарамо о положају избеглих лица, побољшавању услова њиховог живота, али  и могућностима да  они остану у Србији – истакла је координаторка. Такође, она је  била веома заинтересована за пројекте који се реализују у различитим областима у циљу поспешивања економског развоја Пчињског округа и изразила спремност за пружење подршке и помоћи. Састанку су присуствовали градска већница Данијела Милосављевић и представници Канцеларије за локални економски развој града Врања. Након одржаног састанка стална координаторка Francoise Jacob са сарадницима посетила је Центар за азил Врање.

Извор: Сајт града Врања

Подели: