Побусани понедељак – Дан посвећен упокојенима

Српска православна црква и њени верници обележавају Побусани понедељак, односно „Васкрс за мртве“, дан када се уређују гробови и када се на гробља износе фарбана јаја.

Побусани понедељак је свој назив добио по народном обичају да се гробови покојника побусавају тога дана бусењем свеже зелене траве. Ово је празник намењен упокојенима, и спада у један од задушних дана. Побусани понедељак увек пада у први понедељак после Томине недеље, и за тај дан се на гроб износе свеже обојена црвена јаја.

Та јаја која се куцају о споменик, и упокојени се поздрављају са „Христос Васкрсе“. Тим  обичајем исказујемо своју љубав и поштовање према умрлим сродницима, са којима желимо да поделимо радост Васкрсења Христовог, радост победе над смрћу. То је и начин исповедања наше вере у вечни живот, и у наше опште Васкрсење.

На Побусани понедељак се одлази на гробља, уређују гробови, поставља камење на све четири стране око гроба, и побусава земља између, односно, прекопава површински слој земље. Вук Караџић наводи да се овај дан понегде назива и „Ружичало“ или „Дружичало“, јер се тог дана, између осталог, саде и руже на гробљима.

Извор: www.pravoslavlje.net

Подели: