Ћирило и Методије поставили темеље Словенској писмености

Српска православна црква и њени верници данас обележавају дан посвећен Светом Ћирилу и Светом Методију, браћи која  су ширила писменост и хришћанство међу Словенима.  Овај празник  у календару Српске православне цркве обележен је црвеним словом.

Ћирило и Методије су рођени у Солуну. Ћирило је ,према књизи ,,Живот Ћирила”, био најмлађи од седам браће и његово крштено име је било Константин. Методијево крштено име је било Михаил, а име Методије  добио је када се замонашио.

Глагољицу, прво писмо Словена, створили су Ћирило и Методије. После њихове смрти  ученици су кренули њиховим стопама. Преводима  литургијских и библијских књига, Ћирило и Методије поставили су  темеље словенској писмености а њихови ученици Климент и Наум су саставили Ћирилично писмо.

Својим радом Ћирило и Методије су доста помогли културни напредак Словена због чега су остали упамћени као „Словенски апостоли“.

Пошто се ове године, Дан светих Ћирила и Методија пада у среду, сваки верник би требало да пости.

Иначе  код Руса, Украјинаца, Бугара, Македонаца, Словака и Чеха данашњи дан се обележава као културни Дан словенске писмености и културе.

Подели: