Председник Србије Александар Вучић издао наредбу да се подигне борбена готовост Војске Србије

Председник Србије Александар Вучић издао је данас наредбу да се подигне борбена готовост Војске Србије на највиши степен, сазнаје Тањуг.

Председник и врховни командант Александар Вучић потписао је наредбу о подизању борбене готовости јединица Војске Србије на највиши ниво, и наредио им хитан покрет у правцу административне линије са Kосовом и Метохијом. Министар одбране Милош Вучевић је потврдио да је Вучић потписао наредбу о подизању борбене готовости и додао да је ситуација на KиМ драматична.

„Све оно на шта је председник Вучић упозоравао данима и недељама да Приштина срља даље у ескалацију и спровођење терора над српском заједницом пре свега на северу KиМ и скретао пажњу међународној заједници и посредницима у дијалогу између Приштине и Београда се, нажалост, показало тачним“, рекао је Вучевић за ТВ Пинк.

Вучевић је истакао да је Војска Србије започела активности по наредби председника Вучића.

„Неко мора да разуме да оно што Аљбин Kурти ради води нас ка црвеним линијама, води нас ка потпуном колапсу дијалога, води нас ка деескалацији на терену“, рекао је Вучевић.

Вучевић је поручио да ће Министарство одбране, односно Војска Србије спровести наредбу председника Републике и урадити оно што се очекује од Војске Србије бити тамо где је најтеже и бранити слободу и независност Републике Србије, слободу свих њених грађана, право на живот, право на имовину свих њених грађана.

Министар је поручио Србима на KиМ да, колико год је ситуација драматична и напета, максимално буду смирени, у смислу да не наседају на провокације, да не дозволе да се одигра сценарио где би они били приказани као неке криминалне групе или хулигани, јер је јасно да се проводи институционални терор на територији KиМ против српске заједнице.

„Хоће да спроведу до краја етничко чишћење пре свега те компактне српске заједнице на северу KИМ, да не уђемо у тај мод да смо ви вечито криви и да истовремено на достојанствени начин бранимо права и слободе на KиМ“, рекао је Вучевић.

Вучевић је прокоментарисао и да зато данашњи скуп испред Народне скупштине мора да буде снажна порука јединства и да је доста подела.

Извор и видео: Танјуг

Подели: