Врањска градска песма – за срце и душу

Градоначелник Врања др Слободан Миленковић свечано је отворио фестивал Врањска градска песма „Оћу да ви појем врањанско“ у Позоришту „Бора Станковић“. Присуствовао је велики број грађана и руководство града.

Градоначелник Миленковић истакао је задовољство због одржавања овог значаjног музичког догађаjа и рекао да се овим фестивалом подсећамо старе песме из врањског краjа, али и да промовишемо младе талентоване певаче. -Музика је одувек била спона међу народима, јер она не познаје границе и на специфичан начин повезује људе. Једна је од најстаријих културних тековина свих народа и део националне и културне идентификације. Врањска градска песма позната је и призната надалеко. Она преноси  специфичну емоцију једног краја и људи који су овде живели. Одолева времену и потврђује своју вредност, особеност и аутентичност. За наш крај она је непроцењиво нематеријално културно добро. Испеване душом, испуњене дертом и севдахом, врањске песме су посебно благо овог краја – истакао је градоначелник Миленковић. Он је додао и да је веома важно да их сачувамо од заборава, јер њиховим чувањем преносимо традицију. -Оно нешто само наше, сачуваћемо, између осталог, и овим фестивалом – додао је Миленковић.

Након тога, уследио је наступ вокалних солиста: Бранимира Стошића Кацета, Иване Тасић, Николе Зекића, Милене Лазаревић Поповић, Стефана Здравкoвића, Снежане Савић и Чеде Марковића, уз пратњу оркестра Владе Пановића. Отварању фестивала претходио је пријем учесника фестивала код градоначелника др Слободана Миленковића.

Програм се наставља сутра у суботу. Најпре ће у 13 сати у Градском парку, уз пригодан програм, бити откривена спомен биста песмопојки Стани Аврамовић Караминги. У вечерњем термину, од 19 сати, такође у Позоришту ,,Бора Станковић“ биће организована промоција ЦД-а Иване Тасић под називом ,,Заплакала Шар планина“, а у наставку програма  наступиће млади певачи: Тијана Вучковић, Филип Јовановић, Огњен Чворовић, Велина Стаменковић, Мила Митић и Јана Димић, такође уз пратњу оркестра Владе Пановића. Због најаве лошег времена уместо на Тргу Станише Стошића, фестивал се одржава у Позоришту ,,Бора Станковић“, а улаз за све заинтересоване је бесплатан.

Фестивал организује Културно – образовни центар под покровитељством града Врања.

Подели: