Светкујемо силазак Светог Духа на апостоле – Педесетница – Тројице

Српска православна црква и верници светкују празник Силаска Светог Духа на апостоле као успомену на почетак стварања Христове цркве на земљи и дан када су апостоли, надахнути новом снагом и новом вером, започели хришћанску проповед.

У српској Цркви и народу празник је познат као Духови, Педесетница или Тројице јер се сматра да су, после догађаја у Јерусалиму апостоле у свет божанском силом надахнули Отац, Син и Дух Свети који се, како је записано, у облику пламених језика спустио на главе Христових ученика.

На Духове је Христос испунио обећање које је дао својим ученицима на дан свог Вазнесење када им је поручио да са Тавора крену у Јерусалим и ту сачекају док им се не јави Дух Свети који ће их крстити – али не водом, како је крштавао Јован Крститељ, већ огњем божанским који ће им дати снагу да свим народима на њиховим језицима проповедају Јеванђеље.

У десети дан по Спасовдану, како је записано, зачула се хука налик на снажну олују изнад дома дванаесторице апостола, појавила се Богородица и народ је угледао јаку светлост и пламене језике како се спуштају на главе Христових ученика.

За овај велики празник везани су многи обичаји, а православни храмови у Србији засипају се травом у време празничне литургије и од ње се плету венци који се као благодет чувају у домовима до следећих Духова.

Град Врање ће сутра обележити своју славу, Духовски понедељак. Најпре ће, у Саборном храму Свете Тројице, са почетком у 09.00 сати, бити служена света архијерејска литургија. Након тога, у 10.30 сати, крећу литије улицама града. Колона ће кренути од Саборног храма и улицом Краља Стефана Првовенчаног доћи до зграде Скупштине града. Литије потом иду Партизанском и улицом Иво Лоле Рибара. Централним градским шеталиштем, колона се враћа до Споменика жртвама бугарског окупатора, на кружном току, и назад до Саборног храма, где ће у 11.30 сати бити обављено резање славског колача. Након пригодног програма, у 12.00 сати у порти Храма, за присутне вернике и госте биће приређена трпеза љубави. Сат касније, у 13 сати, у сали Начелства, руководство Града организује свечани пријем.

 

Подели: