Вучић: Србија ће се трудити да сачува мир на Косову и Метохији

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је данас да ће се Србија трудити да сачува мир на Косову и Метохији и да неће дозволити угрожавање нашег народа у покрајини, да ће сама доносити одлуке, као и да ће разговарати онда када други буду спремни за то.

Вучић је у обраћању јавности у Председништву Србије најпре подсетио на то да наша земља годинама уназад покушава да сачува мир и стабилност и да економски напредује, али колико год да смо се трудили да будемо озбиљан и одговоран партнер западним силама, никада нас нису на тај начин посматрали.

Он је истакао да смо увек били кривци, па макар никакве кривице немали, и додао да се против Србије води хибридни рат и да западне земље допуштају упуцавање и малтретирање Срба на Косову и Метохији.

Шта год ми урадили, колико год били конструктивни, трудили се да поправљамо позицију, проналазили решења, суштински никада нам неће помоћи ни око чега. Увек ће нам на крају рећи да не могу да заустављају њихове акције, да је то суверена држава Косово“, а неће одговорити зашто су ту, рекао је председник.

Он је указао на то да ниједан Албанац од почетка године није убијен, рањен, нити теже повређен, а да истовремено нема истраге по питању пуцања на Драгишу Гаљка, а да су у међувремену ухапшени Радош Петровић и Душан Обреновић и да су испребијани и да се и даље налазе у притвору.

Вучић је указао и на друге случајеве, подсетивши на то да су браћа Стефан и Милош Стојановић упуцани у Готовуши од стране припадника КБС Азема Куртаја, Миљан Делевић упуцан на бистричком мосту 23. јануара, а такозвана косовска полиција је пуцала и на Милана Јовановића из Звечана.

Према његовим речима, нико никада није одговарао, нити се налази у кућном, нити у било каквом другом притвору у вези са овим случајевима.

Он је потврдио да се јуче на Косову и Метохији догодио нови случај малтретирања Срба од такозване косовске полиције, која је напала децу Дару и Кристијана, брата и сестру, у селу Житковац код Звечана.

Вучић је пренео да је разговарао са представницима Срба, који су усмерени ка томе да сачувају мир, а не знају како, али је изразио уверење да ће у народном периоду они водити активне потезе.

Видовдан је важан дан у српској историји. На Видовдан ће Срби, сасвим сам уверен у то, на миран начин предузимати кораке на путу за своју слободу, рекао је председник.

Вучић је поновио да ћемо се трудити да сачувамо мир, али упозоравамо све оне којима очигледно није стало до мира и који желе да протерају Србе са Космета да се то неће догодити.

Извор: Сајт Владе Републике Србије 

Подели: