Афричка куга свиња у Пољаничким селима – Рождаце и Добрејанце

Од почетка године афричка куга свиња је код домаћих животиња регистрована и у Пчињском округу. С обзиром да се болест јавила и у Пољаничким селима Рождаце и Добрејанце, епидемиолошка ситуација на територији Града Врања је стабилна.

Болест није заједничка за животиње и људе, тако да није могућ пренос заразе. Доктор ветеринарске медицине Данијел Марковић апеловао је на власнике свиња да сваку промену здравственог стања пријаве ветеринару, како би се извршила брза дијагностика болести и у што краћем периоду и предузеле све неопходне мере у циљу спречавања ширења афричке куге свиња.

Ловци су веома битан фактор у ширењу ове заразне болести. Они су у обавези да пријаве сваки случај угинућа дивљих свиња. Битне мере су примена дезинфекције и дезинсекције газдинства у циљу контроле вируса и болести.

У почетку болести животиње су апатичне, слабије једу храну и пију воду, а након тога се јављају промене на телу, крварења у околини репа, и некроза врхова ушију што је карактеристично за афричку кугу свиња, нагласио је Марковић.

 

 

Подели: