Дечијем лекару дневно се због симптома варичела  јави око осморо деце

Варичела је једна од најчешће заразних болести деце. Позната је у народу под називом овчије богиње и најчешће се  јавља као епидемија у дечијим колективима. Свако дете које није прележало варичелу а које је дошло у контакт са другим зараженим дететом може да добије богиње. Период инкубације траје између две до три недеље.

Не постоји лек који се користи директно за варичелу. Спроводи се такозвана симптомска терапија. То значи да се користе лекови за снижавање температуре ако се јавља, а богиње се третирају посебним средствима које ублажују свраб и непријатности.

Ублажавање свраба је битно јер када се пликови покидају чешањем та места су подложна инфекцијама, бактеријама које нормално живе на кожи.  На питање да ли деца која  имају варичелу смеју да се купају од докорке Марине Џикић, добпијамо потврдан одговор. Свакако да може доћи и до компликација због слабљења имунитета и могу се јавити секундарне бактеријске инфекције, упала средњег уха, бронхитис, упала плућа, упала мозга које се лече антибиотицима.

Чим приметите било какав осип или повишену температуру јавите се лекару који ће поставити дијагнозу и болест ће нестати у зависноси од организма и то у периоду  од 7 до 14 дана.

 

Подели: