Србија и Северна Македонија имају сестринске односе – поручио председник Вучић у Прохору Пчињском

Председник Србије Александар Вучић дочекао је председника Северне Македоније Стева Пендаровског испред Манастира Прохор Пчињски. Вучића и Пендаровског су у манастиру дочекали владика врањски Пахомије и архимандрит Методије који је игуман манастира.

У присуству верника, одржана је заједничка литургија представника две православне цркве.

-Био сам одушевљен када сам видео људе из Македоније и немам никакав проблем да кажем да смо ми не само пријатељи већ и да као народ имамо братске односе и верујем да ће се ти односи и даље развијати и да ћемо искористити време да разговарамо о другим важним темама – поручио је председник Републике Србије Александар Вучић.

Фото: Врањска плус

Наша трговинска размена је милијарду и по евра на годишњем нивоу и верујем да ће и даље да расте. Много тога заједнички радимо да олакшамо живот и стандард грађанима Северне Македоније и Републике Србије, истакао  је председник Вучић и додао:

-Захвалио бих се владики  врањском Пахомију на гостопримству као и патријарху Српском Порфирију на историјским одлукама које је СПЦ донела на добробит и у корист оба наша народа.

 

Вучић је честитао Илиндан и Пендаровском и верницима у Србији, а на македонском језику и грађанима Северне Македоније који данас обележавају Дан Републике.

Председник Северне Македоније, Стева Пендаровски се овом приликом захвалио председнику Републике Србије, Александру Вучићу на личном залагању и свему што је председник Вучић урадио за Македонију и њен народ.

На дочеку делегације из Северне Македоније били су и министри Никола Селаковић и Братислав Гашић као и народни посланик Славиша Булатовић, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Драган Стевановић, Ненад Митровић директор Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа као и председник ГО Врањска Бања Драган Сентић и председник општине Трговиште Ненад Крстић. Догађају су присуствовали и градски већници и директори јавних установа из Врања.

Председник Вучић је заједно за представницима Владе Републике Србије последњи пут боравио у манастиру Свети Прохор Пчињски 2001.године када је обележено 950 година манастира.

Свети Прохор Пчињски је један извор непресушни за историју српске цркве и велики благослов и за нашу цркву и за нашу државу.

Подели: