Поред лекарске вештине, коју је стекао учењем, Свети Пантелејмон је имао и дар исцељења молитвом

Српска православна црква и њени верници данас светкују Светог Пантелејмона. Овај признати светац уједно и лекар живео је триста година после Христа. Поред лекарске вештине, коју је стекао учењем, Пантелејмон је имао и дар исцељења молитвом.

Свети Пантелејмон рођен je у Никомидији, од мајке хришћанке и оца незнабошца, у данашњем Измиру у Турској. У младости га је медицина највише занимала. Предање каже да је након враћања вида слепом човеку, његово знање и умеће изазвало љубомору и завист бројних лекара. Оптужили су га да је хришћанин, што је у то време била најопаснија оптужба због које је морао на суђење пред царом Максимилијаном.

Убијен је јула 304. године, под дрветом маслине.

Свети Пантелејмон је својом исцелитељском моћи лечио и излечио болесне и невољне, а кажу да и данас помаже онима који му се молитвом обрате.

Најлепши руски храм, посвећен је  овом свецу и налази се на Светој Гори где се и чувају његове мошти за које се верује да имају исцелитељске моћи, баш као и иконе са ликом Светог Пантелејмона. Свети Пантелејмон је и заштитник  женског манастира у селу Лепчинце који данас обележава своју славу.

 

 

Подели: