Почео Госпојински пост – посвећен Мајци Божијој

За православне вернике данас је почео Госпојински пост, посвећен Мајци Божијој, који се уз Божићни, Васкршњи и пост Светих апостола убраја у један од четири вишедневна годишња поста.

Овај пост установљен је у сећање на смрт Пресвете Богородице и дан Њеног успења на небо које се слави 28. августа. У питању је празник Велика Госпојина, а у народу је познат као празник мајки и деце.

Овај пост спада у један од четири вишегодишња, строг је и православни верници га из поштовања према Мајци Божијој посте као Велики пост, све дане на води, осим суботе и недеље када је дозвољено уље и вино. Једино се на празник Преображења Господњег једе риба без обзира у који дан недеље се он пао. Ако се празник Успења падне у среду и петак, не мрси се већ се и тада једе риба, вино и уље.

На почетку поста у цркви се на служби износи Часни крст на поклоњење верницима и освећује се вода којом верници треба да покропе своје домове и да пију воду пре него ли ишта једу сваког дана у току поста.

Сваки пост за циљ има очишћење душе и тела од страсти, као и прослављање Господа Бога и његових светих. Пост осим телесне има и своју духовну страну те се осим уздржавања од мрсне хране у посту треба уздржавати од рђавих мисли и дела. Пост треба бити посвећен доброчинству, свесрднијој молитви и настојању да се човек приведе покајању и исправљању грешака које чини. Након поста, свете тајне покајања и по благослову духовника приступа се светој тајни причешћа која симболизује сједињење са Господом Исусуом Христом.

Подели: