Данас је летњи Свети Стефан

Српска православна црква и верници данас обележавају пренос моштију Светог Стефана, Првог великомученика. Данашњи празник називају Светим Стефаном летњим или Стеваном Ветровитим.

Kулт Светог Стефана врло је развијен у српском народу и подигнуто је више од 40 храмова са његовим именом. Многи српски манастири данас обележавају славу или преславу. Помен архиђакону Стефану црква даје четири пута годишње.

Срби се Стевана Ветровитог плаше, али га и поштују да им ветар не би одувао сено, сламу и донео разне болести. Зато се верује да се на данашњи дан треба чувати ветра. Приморци данашњи празник сматрају морнарском славом, јер им Стеван Ветровити даје ветар за њихова једра.

Kако каже библијско сведочанство, Свети архиђакон Стефан био је, као и дванаест великих апостола, надахнут силом Духа Светога. Чинио је многа чудеса, помагао људима и сва његова добра дела помињу се у Светом писму Новог завета.

У тој првој години по страдању и Вазнесењу Христовом, Свети Стефан је снагом своје вере, својих речи и дела подсећао на речи закона и пророка Старог завета и доказивао Јеврејима, својим сународницима, да су они заиста убили Месију, очекиваног толико векова. Због тога је међу својим ближњима имао много непријатеља, али их је увек побеђивао својим јасним и истинитим речима.

Kако нису могли другачије спречити његово проповедање, прибегли су, уз помоћ лажних сведока, клевети да је хулио на Бога и Мојсија, баш као што се збило и са Исусом Христом. Тако су народне духовне стрешине против Светог Стефана побуниле народ. Kао и Христа, Стефана су лажно оптужили и ухапсили. После хапшења, уследило је суђење.

На суђењу Свети Стефан је одлучно и разложно побијао једну по једну клевету лажних сведока. Изложио је, јасно и са великим поштовањем, целу историју Израиља од Аврама, који је први добио обећање о доласку Месије до Мојсија, о којем је говорио са великим страхопоштовањем и уважавањем.

Међутим, истина о Месији још више је разбеснела свештеничке и народне поглаваре. У том тренутку Архиђакон Стефан је погледао у небо и изговорио оно што је разбеснело његове судије.

– Ево, видим небеса отворена и сина човечјег где стоји с десне стране Бога – својим речима је разјарио све судије, те су Архиђакона Стефана извели из града и убили га камењем.

Свети првомученик Стефан имао је нешто више од 30 година када је убијен. Његове последње речи су биле – Господе, не урачунај им грех овај.

Подели: