Преображење је, преображавају се гора и вода

Српска православна црква и њени верници данас светкују  Преображење Господње.

Преображење је један од најважнијих црквених празника који се слави 19. по новом а 6. августа по старом календару.

На дан Преображења Христова чуда је божанска природа учинила видљивим. Преображење пада увек у време Госпојинског поста те је из тог разлога и  празнична трпеза увек посна а у свим  православним храмовима након богослужења се  освећује  грожђе које се дели верујућем народу у знак захвалности Богу на даровима које смо добили. Преображење се у убраја у 12 великих Христових празника.

На икони Преображења представљен је Исус Христос на гори у белој одећи, окружен светлошћу, са Илијом и Мојсијем. Док их благосиља из њега се шири светлост. На десном врху стоји Мојсије и држи таблице Закона, на левом пророк Илија. Испод планине леже тројица ученика, Петар, Јаков и Јован.

Преображење Господње је у православљу познато и као љетње Богојављење, јер су се и тада, отворила небеса и зачуо глас Бога Оца. Верује се да се, уочи празника, на небу отварају „Божија врата“ на којима се појављује сам Господ и испуњава жеље.

Богослужењима у  у свим Православним  храмовима и манастирима Епархије врањске биће обележен данашњи празник, након чега ће пригодним свечаностима бити обележена храмовна слава у Преображењу, Стублу али и Козјем Долу, где се већ традиционално одржава традиционална  манифестација „Дани Преображења”.

Подели: