Дани Врања – промовисана монографија „Укуси Врања“

У оквиру манифестације „Дани Врања“ у Градском парку промовисана је монографија „Укуси Врања“ уредника Дејана Зaгорца и др Јелене Ђорђевић. О монографији је осим уредника говорио и Милан Здравковић испред Туристичке организације града Врања.

Монографија „Укуси Врања“ представља узбудљиву књигу о културно – историјском и гастрономском наслеђу града Врања. На овој двојезичној књизи (српски и енглески), сарађивали су и Градска управа града Врања, Туристичка организација Врања, Народни музеј Врање, Јавна библиотека „Бора Станковић“, Православна Епархија врањска, као и угоститељи и ентузијасти који су удружили своје снаге да бисмо сада добили ову лепу и значајну публикацију.

Заменица градоначелника Зорица Јовић је приликом обраћања рекла да је монографија јако значајна због наше деце и будућих генерација.

-Ово велико дело „Укуси Врања“ је капитално дело које је настало захваљујући сарадњи Завода за проучавање културног развитка и града Врања. Ми смо имали сарадњу са њима пре издавања монографије „Музичко наслеђе“ када се град Врање нашао у улози издавача, у овом случају градоначелник Миленковић је потписао Протокол о сарадњи са директором Завода за проучавање културног развитка још пре почетка припреме ове монографије. Са аспекта града Врања монографија је јако значајна пре свега због деце и будућих генерација. Сви који су учествовали, пре свега ТО Врање, Народни музеј, локални привредници, сарадници, физичка лица, медији и сви који су на неки начин дали допринос да ова монографија угледа светлост дана, су дали велики значај и имају велику улогу у припреми и изради једне овакве двојезичне монографије. Захваљујући монографији сачуваће се од заборава многи рецепти када је гастрономија у питању и фотографије културно историјских споменика града Врања и све када је у питању култура и традиција Врања. У име градоначелника др Слободана Миленковића, градског руководства захваљујем се Заводу и господину Загорцу и госпођици Ђорђевић и свима који су учествовали у припеми монографије – истакла је заменица градоначелника.

Аутор монографије ,,Укуси Врања“ Дејан Загорац нагласио је да Град Врање има посебан идентитет и културну традицију, која се одражава и на гастрономију.

-Врање има изузетно занимљиву и значајну нематеријалну културну баштину. Када је реч о гастрономији, врањска кухиња се може поредити са бечком кухињом и другим светским метрополома, само је треба на прави начин брендирати и заштитити. Такође, желим да нагласим да је током израде ове монографије било изузетно задовољство сарађивати са различитим актерима гастрономске слике Врања и сматрам да Врање има велику будућност у погледу развоја туризма- истакао је Загорац.

Др Јелена Ђорђевић додала је да Врање има посебан културни иденитет и изузетно гастрономско и културно наслеђе и да ће издањем монографије ,,Укуси Врања“, ове вредности бити сачуване на прави начин. Милан Здравковић из Туристичке организација Врање нагласио је изузетну сарадњу на припреми ове монографије и истакао је да се на овај начин чува од заборава идентитет једног народа.

После успешних и запажених књига из едиције „Укуси“, којима је нашој и светској јавности представљена нематеријална културна баштина заштићених природних добара и најлепших делова Србије, у издању Завода за проучавање културног развитка (Запрокула) по први пут доноси се прича о једном граду – граду мерака и севдаха.

Објављивање књиге омогућило је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Подели: