Манифестација „Дани Преображења“ у Трговишту привлачи велику пажњу посетилаца

Трговиште je мала варош великог срца, неизмерне лепоте и богатог културно-историјског наслеђа. Манифестације су најзаступљенији туристички производ, које уз помоћ општине организује Туристичка организација. Претежно су културно – забавног и верског карактера.

Преображење је изузетно поштован празник у нашем народу, посебно код мештана Преображења,  Стубла али и Козјег Дола у општини Трговиште где се већ традиционално сваке године одржава тродневна манифестација „Дани Преображења”.

Манифестација „Дани Преображења“ у Трговишту привлачи велику пажњу посетилаца. Богат програм и концерти популарних певача обележили су и ове годину ову традиционалну манифестацију, чији је покровитељ општина Трговиште. Публику су прве вечери забављали локални Андерграунд бенд и Звезде Гранда Зорана Мићановић и Ненад Младеновић. Председник општине Трговиште Ненад Крстић изразио је задовољство посећеношћу и целокупном организацијом.

На сам дан празника Преображење Господње у истоименом манастиру у Козјем Долу епископ врањски господин Пахомије служио је Свету Литургију којој је присуствовао велики број верника. Организован је и традиционални вашар. Од раних јутарњих сати у Козјем Долу се сваке године чује песма и жагор људи који ово народно окупљање користе и да зараде. Тезге пуне рановрсне робе, богата понуда хране, рингишпил за децу и импровизоване кафане чине ово место живописним и дају чар традиционалном сабору који привлачи велики број посетилаца, највише из Македоније.

У оквиру овогодишњег програма одржано је такмичење у спремању старих српских јела. Сви учесници а и посетиоци уживали су у дегустацији разних ђаконија спремљених са посебном пажњом и љубављу. Програм су употпунили и фолклораши као и бајкери, организовано је и такмичење у надвлачењу конопца. Увече су на главној бини наступили бенд Џоли Џампер из Врања и Исак Шабановић, те је вече протекло у доброј рок свирци. Трећег дана своје фолклорно умеће представила су Културно -друштва „Младост“ из Босилеграда, „Српски вез“ из Куманова, „Бора Станковић“ из Каравукова и „Перваз“ из Трговишта. На традиционалним инструментима наступио је и Коле Цар. Звезда завршне вечери био је како кажу краљ народне музике Радиша Трајковић – Ђани.

Трговиште има око пет хиљада становника, а током „Дана Преображења“ угости четири пута више људи. Највише је мештана из ове општине, али и гостију из Врања, Бујановца, Каравукова, суседне Македоније.

Пројекат „Пчињском долином живота“ суфинансиран је из буџета општине Трговиште. Ставови изнети у подржаном медијиском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Подели: