Припадници МУП-а пронашли 371 ирегуларног мигранта

Припадници Министарства унутрашњих послова у данашњој акцији усмереној на сузбијање илегалних миграција на подручју Суботице, Сомбора и Кикинде пронашли су  371  ирегуларног мигранта и они се превозе у прихватне центре.

Такође, у акцији су нађене и три аутоматске пушке, једна полуаутоматска пушка и пиштољ, два агрегата, као и 25 пасоша и 12 личних карата.

На територији Полицијске управе Суботица једном ирегуларном мигранту је одређено задржавање због прекршаја из области Закона о странцима, док су на подручју Полицијске управе Сомбор против четири српска држављанина поднети захтеви за покретање прекршајног поступка због сумње да су учинили прекршај помагање у незаконитом боравку страном држављанину.

Помоћник директора полиције Драган Васиљевић поручио је да ће највећи број миграната бити спровден у прихватне центре.

„Пронађено је више комада ватреног оружја, тачније на једној локацији нађене су четири аутоматске пушке. У  току је увиђај лица места и крим-техничка обрада лица места. Видећемо да ли некоме од ових миграната које смо пронашли на лицу места припада то оружје“, рекао је Васиљевић.

Навео је да је у овој акцији по први пут један број миграната такозваних „извиђача“ пронађен у крошњама дрвећа, а да полиција прилагођава своје мере и радње променама у њиховим активностима.

„Могу да поручим свим грађанима да могу да буду максимално спокојни и безбедно ће бити на свим подручјима у Републици Србији“, казао је Васиљевић.

Истакао је и да ће од сутра на подручју Суботице патролирати један број припадника Жандармерије.

„Циљ нам је да мигранти буду тамо где им је место – у Прихватним центрима, да они који се крећу да имају легалну документацију, а да број сукоба међу мигрантима сведемо на минимум“, рекао је Васиљевић, нагласивши да до сада сукоби у протеклим месецима нису довели до угрожавања локалног становништва, већ се ради о сукобима међу мигрантима, као и да ће полиција предузети све мере и радње да овакве појаве потпуно анулира.

Акцији је присуствовао и министар унутрашњих послова Братислав Гашић који је истакао да се овакве акције детаљно планирају, као и да у њима учествују најобученији припадници елитних јединица МУП-а.

„Република Србија је земља хуманих и добрих људи. И тако се и односимо према свима којима је помоћ потребна. Али држава неће дозволити да било ко злоупотреби то гостопримство и угрози безбедност наших грађана. Ова акција је још једна у низу акција које Министарство унутрашњих послова спроводи у циљу сузбијања илегалних миграција, а посебно на сузбијању њихових међусобних обрачуна и криминалних активности. Због неприступачног и непрегледног терена овакве акције се детаљно планирају и у њима учествују најобученији припадници елитних јединица министарства“, рекао је министар Гашић.

Министар Гашић је поручио да Министарство унутрашњих послова активно прати дешавања и да су припадници МУП-а спремни да адекватно реагују у сваком тренутку.

„Заштитићемо све грађане Србије и нећемо дозволити да било ко угрози њихову безбедност и безбедност њихове имовине“, додао је министар Гашић.

Извор: МУП РС

 

Подели: