Српска православна црква и верници данас светкују дан посвећен Светом Симеону Столпнику и почетак Црквене Нове године

Свети Симеон Столпник рођен је у породици хришћана Сусотина и Марте. До осамнаесте године је био чобанин након чега се замонашио у манастиру Теледа.ратко време је живео у планини у пресушеном бунару, потом у једној малој келији, а онда и на планини Калат Симан тако што је био прикован за стену.

Проповедао је са стуба а ту се налазило и мало склониште које је Симеон користио за молитву. Стално је постио а обед му се састојао од воде и расквашеног сочива. Осим светковања данашњег светитеља Српска православна црква данас обележава и почетак нове црквене године.

 

Живот овог чудотворца био је необичан, у народу је остало веровање да од данас почиње јесења сетва чији је овај светац заштитник. Зато се у многим местима задржао обичај ношења семена из куће у цркву на освећење како би наредна година била родна те је из тог разлога овај светитељ веома  поштован међу земљорадницима и ратарима.

Свети Симеон Столпник храмовна је слава мештана Богдановца и Содерца.Његове мошти налазе се у цркви у Антиохији  у Турској.

 

 

Подели: