Џипијада у Трговишту прави промотер туризма

У циљу промовисања туристичких потенцијала Трговишта, посебно њених природних лепота, челни људи ове општине 2019. године одлучили су да организују Џипијаду – манифестацију вожње моторним возилима опремљеним за савладавање тешко приступачних терена којих у овом крају има у изобиљу. Нетакнута природа, извори здраве пијаће воде, прелепи предели Пчињског краја са изузетним одликама привлаче из године у годину све већи број авантуриста из земље и региона, заљубљеника у џипове и ектремне спортове.

Ове године off road међународна манифестација „Џипијада – Трговиште“ окупила је велики број учесника и посада са најлуксузнијим и добро опремљеним теренским возилима, моторима и квадовима из околних земаља из Македоније, Бугарске, Републике Српске и Босне и Херцеговине.

Старт џипијаде је увек у центру Трговишта у раним јутарњим сатима а ове марта ове године возило се кроз Широку Планину, Kозји Дол, Лесницу, Kалово, Горњу Трницу. На старту је било око 150 џипова и квадова што показује колико је ова манифестација заживела и постала популарна. Ради се о заљубљеницима у овај екстремни спорт, који захтева велику храброст и спретност у вожњи снажних и различитих категорија џипова у веома тешким условима.

Фото: vranjskaplustv.rs

Учесници овогодишње Џипијаде били су и чланови Ауто мото клуба „Екстрем 4х4“ из  Зворника. Председник овог клуба Игор Млађеновић осам година долази на југ Србије и како каже да би са својим пријатељима дошао до Трговишта, потребно им је да пређу око 550 км како би уживали у лепотама овог краја који је сличан њиховом.

-Стазе у Трговишту су прави драгуљ и прави изазов јер су ретке и добре. Што се тиче Ауто мото клуба „Екстрем 4х4“ из  Зворника, он постоји 10 година. Ја сам уједно и председник Оф роуд Савеза БиХ и ми возимо углавном првенствене трке. Када се седне у ауто и оде у природу, одмориш и душу и тело и то је управо чар оваквих окупљања – рекао је Млађеновић.

Фото: Растко из Београда

Растко из Београда је такође редовни учесник Џипијаде у Трговишту. За домаћине има само речи хвала, каже да су гостопримљивији и да се труде максимално.

-Стаза је врхунска а организација добра тако да се надам да ћемо се и убудуће дружити – рекао је Растко који долази у Трговиште више од десет година.

Овогодишња џипијада је премашила сва очекивања рекао је председник општине Трговиште Ненад Крстић и додао да су сви смештајни капацитети били попуњени колико је била велика заинтерсеованост заљубљеника у џипове и природне лепоте Пчиње.

Фото: Ненад Крстић председник општине Трговиште

-Тражило се место више за ову Џипијаду. Надам се да ћемо у наредном периоду обезбедити веће смештајане капацитете како би могли да угостимо све који желе да нам доћу. Такође, размишљамо да због велике посећености и бројних гостију проширимо ову манифестацију на два дана. Џипијада у Трговишту је на мапи Туристичке организације Србије. Стазе се сваке године мењају с обзиром да имамо доста планинских терена. Постоје увек две стазе, једна за оне који желе нешто мирнију вожњу и друга за оне који воле ектремне спортове – рекао је Ненад Крстић председник општине Трговиште који не пропушта ову традиционалну манифестацију.

Фото: Срећко Димитријевић директор Туристичке организације

-За разлику од прошле године када смо имали једну стазу караванског типа, овог типа смо направили један модернији концепт по угледу на европску организацију, тако да стаза није дуга, али је знатно тежа  са искључењима на одређеним местима тако да ће уживање бити комплетно. Џипијада постаје атрактивна и веома посећена манифестација љубитеља четвороточкаша из свих крајева Србије и околних земаља. Највећи број гостију је из Северне Македоније и Бугарске  – рекао је је директор Туристичке организације Срећко Димитријевић и додао да се са организацијом ове године почело нешто раније како би све било спремно и на врхунском нивоу.

Фото: Горан Јовић Клуб “4×4 Јустинијана Прима”

-Дуго учествујем на Џипијадама као председник Клуба “4×4 Јустинијана Прима” из Лебана и одушевљен сам што је оволики број људи дошао у Трговиште. На овај начин промовисаћемо туризам и природне лепоте овог краја, рекао је Горан Јовић директор Привредне коморе Пчињског и Јабланичког Управног округа – рекао је Горан Јовић директор Привредне коморе Пчињског и Јабланичког Управног округа и додао да клуб “4×4 Јустинијана Прима” постоји од 2013. године и има 65 чланова, а један од наших чланова је и председник Трговишта Ненад Крстић.

Фото: Славиша Милутиновић Врање

Славиша Милутиновић из Врања је дошао, како нам је рекао,  са својом екипом и око 40 џипова.

-Кренули смо јутро из села Ђуковац и до Трговишта смо дошли преко планинским путева. Што се тиче стазе, она је за нас лака, није превише захтевна тако да мислим да сваки ученик то може да вози – каже

 

Поред „Дана Преображења“, Џипијада која је први пут самостално организована 2019. године такође постаје још једна атрактивна и посећена манифестација људи из свих крајева Србије и земаља у комшилуку.

Фото: vranjskaplustv.rs

Пројекат „Пчињском долином живота“ суфинансиран је из буџета општине Трговиште. Ставови изнети у подржаном медијиском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

 

 

Подели: