У Београду представљена монографија ,,Укуси Врања“

У Галерији Завода за проучавање културног развитка у Београду одржана је промоција књиге „Укуси Врања“. Ово најновије издање Завода за проучавање културног развитка доноси причу о нематеријалној културној баштини Врања, причу о културно – историјском и гастрономском наслеђу града мерака и севдаха.

О значају публикације на промоцији је говорила заменица градоначелника Зорица Јовић.

,,Монографија  ,,Укуси Врања“ капитално је дело које је настало као продукт изузетне сарадње Завода за проучавање културног развитка и Града Врања.

У протеклом периоду са овом установом смо већ сарађивали у припреми и издавању монографије ,,Врањско музичко наслеђе“, када је Град био издавач. Захваљујући двојезичној монографији ,,Укуси Врања“ верујем да ће се сачувати од заборава не само многи рецепти, када је реч о гастрономији, већ и фотографије на којима су културно – историјски споменици овог краја, што је од изузетног значаја за будуће генерације“, рекла је заменица градоначелника Зорица Јовић.

Представљајући монографију, аутори Дејан Загорац и др Јелена Ђорђевић, су представили и богату културно – историјску, шаренолику етнографску и гастрономску баштину Врања – јединственог града на југу Србије.

На београдској промоцији књиге ,,Укуси Врања“ говорили су и Данијела Вићентијевић, самостални сарaдник у Mинистарству за туризам и омладину, др Бранко Красојевић, експерт за одрживи туризам и Слободан Радета, водитељ гастрономског подкаста „Умами шегрт“ и школе кувања „Il Primo“.

,,Укуси Врања“ је двојезична (српско – енглеска) монографија о културно – историјском и гастрономског наслеђу Врања, на којој су сарађивали и Град Врање, Турстичка организација Врања, Народни музеј, Јавна библиотека ,,Бора Станковић“, Православна Епархија врањска, као и угоститељи овог краја.

Извор: Сајт града Врања

Подели: