Представљена књига о оснивачу Историјског архива “Риста М. Симоновић Гочобан, Врање – вечна тема“

У Дому војске у Врању одржана је промоција књиге и изложба о Ристи Симоновићу, оснивачу Историјског архива у Врању, хроничару друштвеног живота. Промоцију је организовао Историјски архив 31. јануар уз помоћ града Врања.

Риста Симоновић предано је радио на сакупљању података о свом граду и личностима које се везују за њега, а које је објединио у монографији о Врању. Посебну пажњу посветио је чувеном Бори Станковићу али су у фокусу његових интересовања били и верски објекти те се састао са Јустином Поповићем 1960. године у Лесковцу. Симоновић је био правник, новинар и први директор Историјског архива у Врању.

На промоцији књиге “Риста М. Симоновић Гочобан, Врање – вечна тема“ у издању Историјског архива говорио je академик Роберт Ходел, политички филозоф Драгољуб Којчић и аутор Томислав Р. Симоновић. Академик Љубодраг Димић оправдано је изостао те је прочитана његова рецензија. Уприличена је и видео презентација у продукцији Душана Симоновића. Присуствовала је и потомкиња Боре Станковића, Милица Живадиновић.

Приређена је и изложба фотографија и докумената из личне архиве породице Симоновић под називом “Култура сећања“, коју су  припремили Мирослава Симоновић и Мирољуб Миша Стојчић.

 

Подели: