На подручју села Бањска ситуација и даље напета

На подручју села Бањска безбедносна ситуација је и даље напета, а спорадична пуцњава се и даље чује, јављају агенције.

Припадници специјалних јединица косовске полиције блокирали су прилаз селу Бањска након што је полиција у Приштини саопштила да је на улазу у то село један полицајац погинуо, а други рањен када је на њих пуцано из ватреног оружја.

Косовски специјалци са дугим цевима налазе се на раскрсници на улазу у Бањску и не дозвољавају пролаз никоме, а улаз није дозвољен ни возилу Хитне помоћи Клиничко-болничког центра из Косовске Митровице.

Возило специјалне косовске полиције стационирано је на почетку улице Краља Петра Првог у Северној Митровици, код НИС-ове пумпе, а специјалци наоружани дугим цевима надгледају ситуацију.

18:00 – Током данашњих сукоба Kосовске полиције и нападача, који се у саопштењима Kосовске полиције  квалификују као ,,криминалне групе”, на подручју Бањске, убијено је три нападача, а пет особа је ухапшено, наводи се у саопштењу KП.

Полиција Косова је саопштила и да је ,,из безбедносних разлога затворила за саобраћај два прелаза на северу,  Јариње и Брњак“ и  позвала све грађане да користе остале пунктове за саобраћај и да избегавају кретање у том региону.

Пут ка Бањској је блокиран од стране припадника специјалне јединице Косовске полиције, тако да је ово место потпуно затворено за сваки контак са јавношћу.

Мисија КФОР саопштила је да наставља да помно прати ситуацију у Бањској, као и да су њене трупе присутне у том подручју и спремне да одговоре ако буде потребно.

Амбасадори држава Квинте стигли су у зграду приштинске владе где имају састанак са премијером привремених институција Аљбином Куртијем, наводи РТК, а преноси РТС.

Поклоници из Новог Сада у манастиру Бањска: И даље се чују пуцњи и лупање на врата конака

У манастиру Бањска, који је под полицијским опсадом, налази се група поклоника из Новог Сада, са свештеником, игуманом Данилом и братијом манастира, потврдила је Епархија Рашко-призренска.

Поклоници су се, како сазнаје Косово онлајн, након ноћашње и јутрошње пуцњаве закључали у манастирским просторијама. И храм манастира је закључан.

Они су потврдили да се и даље чују пуцњи и повремено лупање на врата конака.

19:15 – Епархија Рашко-призренска: Наоружане особе напустиле манастир Бањска

Епархија Рашко-призренска саопштила је да је ситуација у манастиру Бањска тренутно мирна, иако се још увек осећа страх због данашњих дешавања како у околини, тако и у самој порти манастира.

Истиче се да су наоружана лица, која су данас провалила капију, напустила манастир, а да је примећено присуство Косовске полиције испред улазне капије и у дворишту манастира.

У конаку манастира се још увек налази игуман са братијом, као и група поклоника из Новог Сада, међу којима је и двоје малолетне деце.

Према информацијама из управе манастира, за сада су сви добро, врше се редовна богослужења у капели конака, у нади да ће се ова драма што пре окончати.

Извор: ТВ Мост / Т а н ј у г / Косово онлајн

Подели: