Са свештеником Немањом Милићем разговарали смо о томе како се слави крсна слава, кога ми заправо славимо кроз крсну или неку другу славу и како се на црквени начин правилно требамо припремити и обележити крсну славу?
Преношена с колена на колено, крсна слава остала је једина непрекинута традиција нашег народа.
У јесен се обележава велики број празника обележених црвеним словом у црквеном календару. Шта је крсна слава, како се слави, кога ми славимо кроз крсну или неку другу славу и какав је став Српске православне цркве по питању овог обичаја као црквеног догађаја сазнајемо од Немање Милића, свештеника Епархије врањске.
У част светитеља који су преци узели за заштитника свог дома за дан крсне славе припрема се и трпеза мање или више богата. Свештеник неколико дана пре славе у кући која се претходно детаљно сређује, освешта водицу од ког домаћица куће кува кољиво и меси славски колач.
Из разговора са оцем Милићем сазнајемо и то да ли се кољиво кува у славу и част сваког светитеља?
На дан славе домаћин по старом обичају одлази на литургију након чега узима свето причешће, присуствује резању славског колача, након чега одлази својој кући и са члановима породице дочекује госте.