Развој сеоског туризма у врањском крају

Мотив села је све израженији на тржишту туристичких услуга након Ковида, односно све су више траженији нетакнути предели и чиста и здрава средина међу туристима, а то представља шансу за развој сеоског туризма у врањском крају.

-Развојем сеоског туризма чува се природна средина, али и култура, традиција и обичаји. Врање је град који чува традиционална обележја и дух старих времена.Тренутни смештајни капацитети града што се тиче броја сеоског туристичког домаћинства износе свега два објекта, али се они приближавају просечном републичком просеку што се тиче броја ноћења, рекла је Ана Костић саветница у Одељењу за привреду и економски развој.

Покренут је пројекат „Перспективе за опстанак младих у руралним срединама“ , тако да у новембру следи дводневна обука намењена младима до 30 година старости али и женама, особама са инвалидитетом и националним мањинама,нагласила је Костићева.

Нови трендови на туристичком тржишту указују на чињеницу да све више туриста жели да борави у руралним туристичким дестинацијама и све више њих се одлучује за краћа путовања и боравак у природном окружењу.

Подели: