У акцији сузбијања ирегуларних миграција од 27. октобра пронађено око 4.780 миграната

У акцији сузбијања ирегуларних миграција, која се од 27. октобра спроводи по налогу министра унутрашњих послова Братислава Гашића, а којом руководи помоћник директора полиције генерал полиције Дејан Луковић, припадници Министарства унутрашњих послова пронашли су око 4.780 ирегуларних миграната који су се скривали у пограничним појасевима на подручју Сомбора, Суботице, Кикинде и Пирота.

У сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције до сада је око 3.300 ирегуларних миграната превезено у прихватне центре.

Од почетка акције, детаљном претрагом терена, више стотина полицијских службеника пронашли су осам аутоматских пушака, пет пиштоља, око 1.640 комада муниције различитог калибра, више стотина страних пасоша и мању количину наркотика. Осим тога, пронађено је осам земуница у којима су се мигранти и кријумчари скривали.

Полицијски службеници су од почетка акције контролисали 96.595 возила и 354 објеката од којих је највећи број у Суботици.

У овој акцији ухапшено је осам кријумчара и задржано још 139 особа због различитих кривичних дела.

Поднето је 19 кривичних пријава за кривично дело недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи, 11 кривичних пријава у вези са оружјем, осам кривичних пријава за неовлашћено држање опојних дрога, као и 12 кривичних пријава за друга кривична дела.

Такође, поднето је 523 прекршајне пријаве из Закона о странцима, као и 98 за прекршаје из Закона о граничној контроли.

Припадници Министарства унутрашњих послова, осим на северу, спроводе појачане активности и на југу земље спречавајући улазак ирегуларних миграната из Бугарске и Северне Македоније. Ову борбу МУП ће истрајно спроводити док проблем ирегуларних миграција не буде решен и ланац кријумчарења људи у потпуности пресечен.

Извор: МУП

Подели: