Шта Врањанци купују као поклон за славу?

Сезона слава је почела и спремате се да идете код некога на славу али нисте сигурни шта би био најбољи поклон за ову прилику?

Православни хришћани, једини су народ који има славу, односно светкују одређеног свеца. Другачије се зове и крсно име или  крсна слава. После Васкрса и Божића то је трећи најважнији породични празник.

Слава је итекако  карактеристична за православне вернике и представља знак њиховог препознавања а најчешће славе код Срба су Свети Никола односно Никољдан кога светкујемо 19. децембра и Архангел Михаило у народу познатији као  Аранђеловдан, који светкујемо 21. новембра. Осим дана саме славе, многе породице славе и заслуг , односно дан уочи саме славе.

Уколико већ вечерас, многи наши суграђани кренуће на славу.

И баш у прилог овој причи,  кренули смо градом не би ли сазнали који је то најоригиналнији поклон који се купује за одлазак на славу код рођака, кумова, пријатеља и колега, јер по оној старој у госте не ваља ићи празних руку.

Многи пријатељи и рођаци иду једни код других и носе само вино и кафу као славски поклон да не би ишли празних руку. У стара времена у госте се носило оно што би се нашло у кући, попут ратлука, домаће ракије и вина, шећера или флаше зејтина. Но како је пролазило време много тога се променило. Ново време, нови и поклони.

Поклоном у виду цвећа, неког детаља у виду посуђа уважава се домаћица, за домаћина се углавном купује неко пиће, док се за малишане узимају неизоставни слаткиши, јер ко би се највише радовао поклону ако не малишани?

Светковање славе значајна је свечаност за све укућане, почевши од доласка свештеника у породични дом како би освештао водицу којом  домаћица меси славски колач и кува кољиво па све до припрема разних ђаконија,  резања славског колача и доласка гостију.

По старом обичају и реду који налаже мир и благостање, славу би требало прославити у породичном дому са упаљеним кандилом крај  иконе свеца коме је слава и намењена.

Подели: