“Да се никада не заборави“ – изложба фотографија ветерана из Врања

Поводом обележавања Дана војних ветерана у позоришту “Бора Станковић“,  одржана је  свечаност и отворена изложба фотографија под називом “Да се никада не заборави“, чији су аутори ветерани Врања.

Изложбу је отворила Сања Лакић, помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Дан војних ветерана је празник установљен у знак сећања на 4. децембар 1912. године када је у Првом Балканском рату потписано примирје између Савезника Србије, Црне Горе, Грчке и Бугарске са једне и Отоманске царевине са друге стране, где је око 400 хиљада бораца Војске Краљевине Србије добило звање “стари ратник“, односно ветеран.

Тим поводом Удружење Покрет – Ветерана из Врања и Градски одбор СУБНОР-а оранизовали су изложбу под називом “Да се никада не заборави“.

-Хвала Удружењу Покрет Ветерана Врања што је изложбом саградио бар једну малу препреку том забораву, поручила је приликом отварања изложбе Сања Лакић, помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

др Слободан Миленковић, председник Привременог органа града Врања,  истакао је  да су фотографије са изложбе сведоци  времена, воље и жеље народа неправедно увученог у ратне сукобе да се одбрани и одржи упркос свим притисцима великих сила.

Удружење Покрет Ветерана Врања, основано је 2019. године и тренутно броји 1200 чланова, од тога 400 са статусом бораца а подршка члановима у свим пројектима  јесте једини циљ који има ово удружење, поручио је Срђан Војиновић, председник Покрета Ветерана Врање.

У име Историјског  архива „31. јануар“  из Врања који је и сарадник пројекта обратио се Мирољуб Стојчић, архивски саветник.

Догађају су  присуствовли проф. др Дејан Антић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, његово Преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије, Зорица Јовић, чланица Привременог органа Града Врања, чланови Удружења Покрет Врања, директори јавних предузећа и установа и многобројне званице из јавног живота.

Изложбену поставку организовало је Удружење Покрет – Ветерана Врања, а Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Слободану Миленковићу, председнику Привременог органа Града Врања, Зорици Јовић, чланици Привременог органа, јавним установама и учесницима на пројекту додељене су захвалнице.

Изложба ће бити отворена до 15. децембра.

Подели: