Производња садница воћака породични посао Пешићa из Дубнице

У расаднику Срђана Пешића, воћара из села Дубница крај Врања, налазе се различите саднице. Ту су крушке, јабуке, шљиве, смокве, трешње, мушмуле, па и орах и бадем. Сав овај садни материјал продаје широм Србије, али и у иностранству. Продаја је различита из године у годину, међутим Пешић који се производњом садног материјала бави 20 година, каже да воли свој посао, који је наследио од оца.

Посвећен, вредан и искусан у производњи разних воћних садница, Срђана Пешића из Дубнице, издваја првокласни садни материјал, врхунског квалитет.

Фото: Врањска плус

-Мој расадник је око хектар сваке године, на једном хектару производимо саднице од 20.000 до 25.000 садница годишње. Највише се сади шљива код нас. Мислим сади се све комплетно и шљива и крушка и јабука и мушмула и дуња. Ипак, највише се сади шљива – истакао је Пешић.

У овом послу велику подршку му пружа породица, а саднице се производе сада већ генерацијски.

-Ово је породични посао и са вољом га радим. Мој отац се бавио четрдесет година производњом и ја двадесет значи укупно шездесет година се бавимо овом производњом и то непрекидно. Било је и добро и лоше, било је и санкција када нисмо могли да извозимо. Све то треба да се издржи. Извозили смо за Русију, за друге земље али највише за Русију дуги низ година. У Србији продајемо у свим градовима на мало и на велико. Продајемо и на пијацама, а имамо и поруџбине – рекао је овај вредни пољопривредник.

Зимска садња је боља од пролећне, каже искусни воћар. Појаснио нам је и због чега.

-Зимска садња је најбоља, налегне се земљиште, кише падају, снег и то буде сто посто пријем. Док у пролеће је мало ризично да се сади, марта, априла. Улагања су велика: подлога, калемљење, радници… Али ми радимо то дуги низ година. Једне годину ако оставите, друге већ не можете да покренете производњу. Година годину прати – објаснио нам је важност континуитета у производњи.

Овом воћару доста у послу значе и субвенције државе, користи их и на најбољи начин добија оно што жели. А из његовог примера могло би се закључити да је посвећеност ономе што радимо главни састојак за успех.

 

Подели: