Пантомима – лепота стварања на сцени

Једанаести по реду Међународни фестивал пантомиме, “П(х)антомфест “ у врањском позоришту „Бора Станковић’’ синоћ је свечано отворила Зорица Jовић,чланица Привременог органа града Врања.

-Врање је један од ретких градова који има фестивал пантомиме, па с ‘тога хвала још једном организаторима на идеји, на истрајности и посвећености у организовању, поручила је приликом отварања фестивала, Зорица Jовић, чланица Привременог органа града Врања.

Град Врање је и ове године подржао фестивал преко конкурса за суфинансирање проjеката из области културе, заједно са ресеорним министарством.

Небојша Новковић, директор фестивала говорио је о значају самог фестивала за слабочујуће и глуве особе и њихову интеракцију са чујућим људима.

-Вечерас се публици представљамо представом “Омаж“ и овом представом желимо да одамо почаст Трајчету Гјоргијевом, човеку који нас је свему научио и увео у свет пантомиме, са поносом и сетом је истакла Снежана Симоновић, секретарка Међуопштинске организације глувих и наглувих из Врања.

Своје утиске о самој организацији и значају фестивала пренели су нам Драгана Станковић, чланица удружења Међуопштинске организације глувих и наглувих Врање и Ђорђе Станковић,  гост у представи “Омаж“.

О сарадњи са Гјоргијевим, као редитељем, на самом отварању  говорио је и Бојан Јовановић, глумац и уметнички руководилац позоришта “Бора Станковић“, који је овом приликом са присутнима евоцирајући успомене поделио једну од анедота са Гјоргијевим.

Након свечаног отварања и филму који је приказан у част Трајчета Гјоргијевог, чланови  Међуопштинске организације глувих и наглувих из Врања,  извели су колаж најбољих етида под називом „Омаж“, које је Гјоргиев урадио са њима.

Другог фестивалског дана фестивала наступиће светски познати пантомимичарски дуо из Немачке, Бодекер-Неандер са представом „Déjà-vu?“.

Фестивал, који се и ове године одржава у организацији Међуопштинске организације глувих и наглувих Врање, подржали су Министарство културе Републике Србије и Град Врање.

 

Подели: