Пријавите драгоцености приликом преласка границе

Цариници су 3. и 4. јануара 2024. године на граничним прелазима Прешево и Градина, у сарадњи са полицијом, открили и запленили злато и драгоцености, чија је укупна вредност процењена на преко 66.000 евра, стоји у саопштењу Управе царина Републике Србије.

Први случај је откривен 3. јануара на граничном прелазу Прешево, када је на улазу у земљу за детаљан преглед издвојен аутомобил, којим је управљао 27-годишњи страни држављанин. На питање да ли имају нешто да пријаве возач и његова сапутница су одговорили одрично, рекавши да са собом носе само лични пртљаг. Већ на почетку прегледа, на дну торбе која се налазила иза сувозачког седишта, пронађена су три нова ручна часовника “Rolex“, “DKNY“ и “Swarovski“, али и већа количина оригинално упакованог “Swarovski“ накита: комплета, огрлица, наруквица, прстења и минђуша.

Потом је и у торби која се налазила на поду испред сувозачког седишта пронађена плишана кутија увијена у алуминијумску фолију пуна различитог златног накита. Укупна вредност готово 600 грама масивног златног накита, фирмираних сатова и “Swarovski“ накита процењена је на више од 53.000 евра.

Наредног дана је на граничном прелазу Градина заплењено седам златних плочица (инвестиционог злата), чија је вредност процењена на преко 13.000 евра. Поменуто злато је откривено у ранцу једног путника током детаљне улазне контроле аутобуса, који је саобраћао на релацији Бугарска-Немачка.

Приликом преласка границе путници треба да пријаве све драгоцености које носе са собом, како би избегли непријатности и ризик да им оне буду привремено или трајно одузете стоји у саопштењу Управе царина Републике Србије.

Подели: