Почела пријава угоститеља преко система Е-туриста за учествовање у систему ваучера

На основу Закона о буџету Републике Србије за 2024. годину, а у вези са Уредбом о условима и начину доделе и коришћења средстава за подстицање унапређења туристичког промета домаћих туриста на територији Републике Србије, Министарство туризма и омладине позива све угоститеље са територије Републике Србије да се пријаве ради доделе ваучера.

Пријављивање угоститеља је у току преко система Е-туриста, прва листа угоститеља је већ истакнута, а други пресек биће објављен 12.01.2024.године на сајту ресорног Министарства.

Позивају се привредна друштва, друга правна лица, предузетници и здравствене установе, које организују боравак и пружају услуге превенције, лечења и рехабилитације, а пружају услуге смештаја и исхране трећим лицима,  у складу са прописима којим се уређује област угоститељства, као и физичка лица која пружају угоститељске услуге у категорисаним објектима домаће радиности и сеоског туристичког домаћинства, а у којима се угоститељска делатност обавља у складу са прописима којима се уређује област угоститељства,  да се пријаве ради доделе ваучера за субвенционисано коришћење угоститељских услуга смештаја у угоститељским објектима.

Вредност ваучера износи 10.000 динара и користи се искључиво за пружање услуге смештаја у трајању од најмање пет ноћења изван града, општине, односно места пребивалишта, као и места студирања корисника ваучера. Ваучером се не може вршити плаћање услуга исхране и пића, пружање здравствених или других услуга, боравишне таксе, односно других даџбина. Тренутно је у оптицају 100.000 ваучера.

Крајњи рок за коришћење ваучера је 20. новембар 2024. године, а пријава грађана за њихово коришћење почиње од 15. јануара 2024. године на шалтерима јавног предузећа „Пошта Србије“.  Право на ваучере имају пензионери, незапослени, корисници права на додатак за помоћ и негу другог лица, војни инвалиди, носиоци пољопривредног газдинства, студенти, лица старија од 65 година која не остварују право на пензију, као и запослени са примањима до лимита који је повећан на максималних 80.000 динара месечно.

Техничка подршка је доступна на следећим бројевима: 011/2606576, 011/2606521 и 011/3111569.

Подели: