Брже преко границе са Северном Македонијом

Директори царинских администрација Србије и Северне Македоније, Бранко Радујко и Стефан Богоев, су 16. јануара 2024. године у Нишу потписали Протокол о спровођењу Mеморандума о мерама за унапређење кретања људи и робе, што ће значајно олакшати и убрзати промет преко заједничке државне границе.

Потписани Протокол предвиђа убрзање царинских процедура које врше царински органи на заједничком прелазу Прешево – Табановце, што отвара могућност за дупло бржи промет теретних возила преко тог прелаза.

-Овим протоколом који ће се примењивати од 1. фебруара значајно убрзавамо царинске процедуре и проток роба, а привреди смањујемо трошкове спољнотрговинског пословања. Тиме настављамо спровођење концепта Отворени Балкан и снажно подстичемо јачање конкурентности привреда наших земаља – истакао је директор Управе царина Србије, Бранко Радујко и додао да су потписаним Протоколом уређене све појединости и техничка питања важна за практичну примену Меморандума.

Приликом уласка на царинску територију Републике Србије или Републике Северне Македоније признаваће се потврда о вагању товара, као и пратећа транзитна документација оверена печатом суседне царинске администрације, што је кључни предуслов за значајно убрзавање поступка.

-У оквиру Отвореног Балкана почеће да се примењује признавање сертификата за мерење теретних возила између Управа царина Републике Северне Македоније и Републике Србије, што ће значити да теретна возила неће морати поново да се мере при уласку у једну од две земље -појаснио је предност нове процедуре директор Управе царина Северне Македоније Стефан Богоев.

На улазу у царинску територију Северне Македоније вршиће се само евидентирање преласка границе и приспећа робе. Исто ће се примењивати и у случају извоза из једне државе у другу, с тим што је у том случају потребно поседовати извозну декларацију коју прати потврда о вагању робе оверена печатом царинске администрације земље извоза.

Товари које прати потврда о вагању оверена печатом царинских органа и транзитни пратећи документ са МРН за заједнички транзитни поступак – Т1 ће на граничном прелазу Прешево – Табановце бити упућивани на посебну саобраћајну траку обележену са “OPEN BALKAN“ и “TRANZIT“.

Приоритетна трака на граничном прелазу Прешево – Табановце обележена са “OPEN BALKAN“ и “TRANZIT“ односи се на сваког превозника, извозника или увозника регистрованог у једној од чланица иницијативе Отворени Балкан, као и на све носиоце статуса Овлашћеног привредног субјекта (АЕО) из било које од земаља иницијативе Отворени Балкан.

 

Подели: