Пихтије или свињски пудинг – деликатес за Богојављење

Право је време да љубитељи традиционалне кухиње спреме добро познати специјалитет  – пихтије. Многи их спремају уочи Богојављења али свако има неки свој тајни рецепт.

Богојављенске пихтије традиционално се припремају на Крстовдан, на дан када се пости а једу на Богојављење. У нашем народу постоји изрека да се за Богојављенску ноћ помишља жеља и једу богојављенске пихтије. Многи их спремају, а која је тајна укусних и неодољивих пихтија….

Праве се тако што се готово читавог дана на тихој ватри кувају сушено свињско месо и кости, али многи воле да поред тога додају и свињске ноге, коленице, уши и репове, како би чувени врањски „свињски пудинг“ био укуснији.

Свратили смо до једне  врањске месаре да сазнамо цене месних производа које су нам потребне за овај специјалитет.  Свињски бут можете купити по цени од 850 динара, док за килограм репова треба издвојити 360 динара. Уз све то поред зачина треба додати и пуно љубави и стрпљења док спремате овај желатинасти деликатес. Пријатно!

 

Подели: