Пихтијада у Оџинки окупила велики број учесника

Такмичење у спремању пихтија – пихтијада, које се одржава традиционално у организацији МЗ Оџинка и ове године окупило је велики број учесника. Како обичаји налажу ова манифестација одржава се на велики хришћански празник Богојављање и то по шести пут у Месној заједници Оџинка у Врању која је позната по организацији и самсијаде – такмичења у спремању најпознатије врањске пите са киселим млеком и белим луком.

Познато је да Врањанке, вештину припремања „пудинга од свињетине“ односно пихтија које су надалеко познате као српски деликатес уче су од својих мајки и бака, али ретко откривају тајну свог рецепта.

Најбоље пихтије по оцени жирија ове године направила је Дивна Стаменов, стара Врањанка која је са нама и поделила свој рецепт. Надметао се 41 такмичар, а ове године пријавило се доста припадника јачег пола који су се такмичили раме уз раме са домаћицама.

Ову слану посластицу оцељивао је жири у саставу: Снежана Каранфиловић, Љубомир Крстић и Братислав Вучковић. Осим диполома за прво, друго и треће место припремљени су и новчани ваучери.

Подели: